Hitni postupak

Registar pedofila u RS-u bit će dopunjen

Zakon je izglasan većinom glasova, a pojedini zastupnici su istaknuli da bi Registar pedofila trebao biti javan i dostupan svima.
Vijesti / Flash | 16. 03. 2023. u 15:28 CIN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Narodna skupština Republike Srpske (RS) je po hitnom postupku usvojila novi Zakon o posebnom registru osoba pravomoćno osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece. Novim zakonom će ubuduće u Registar biti upisivane i osobe koje su osuđene za seksualne zloupotrebe i iskorištavanje djece i maloljetnika prema svim krivičnim zakonima u BiH i krivičnim zakonima drugih država, a ne samo prema Krivičnom zakonu RS-a kako je do sada bio slučaj.

Zakon je izglasan većinom glasova, a pojedini zastupnici su istaknuli da bi Registar pedofila trebao biti javan i dostupan svima. Međutim, ministar pravde RS Miloš Bukejlović je rekao da bi to moglo stigmatiziratu obitelji osuđenika i da bi dovelo u pitanje zaštitu osobnih podataka i privatnosti koji su zagarantirani Ustavom RS.

U skladu s novim Zakonom podatke iz Registra na zahtjev mogu dobiti: sudovi, tužiteljstva, ustanove, institucije, udruženja i organizacije koje imaju opravdan interes za pristup.

Ovaj Zakon su od vlasti zatražile Institucija ombudsmana za djecu RS-a i Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a nakon priče Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) o nastavnicima koji su, uprkos pravosnažnim presudama za seksualnu zloupotrebu i iskorištavanje djece, nastavili raditi u prosvjeti.

Novinari su tijekom istraživanja otkrili da nastavnik Velibor Vujić radi u Srednjoškolskom centru ''Vuk Karadžić'' u Loparama iako je osuđen za seksualno zlostavljanje maloljetnice u drugoj školi u Bijeljini. On nije obavijestio školu o presudi, a škola nije provjeravala da li se Vujić nalazi u Registru pedofila RS-a iako su, prema zakonu, to morali učiniti.

No, da je rukovodstvo škole u Loparama to i učinilo, Vujića ne bi pronašli jer njegovo ime nije upisano u ovu bazu podataka.

Ostatak teksta pročitajte na cin.ba

Kopirati
Drag cursor here to close