Ni rat, ni inflacija ni korupcija

Ivan Pavao II. i svećenici pedofili glavna tema u Poljskoj uoči izbora

Premda je Ivan Pavao II. umro 2005., postao je vruća tema u Poljskoj nakon šokantnog dokumentarca televizijske kuće TVN u kojem se tvrdi da je u vrijeme kad je bio kardinal u Krakovu štitio svećenike optužene da su spolno zlostavljali djecu.
Vijesti / Svijet | 16. 03. 2023. u 07:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rat? Inflacija? Korupcija? Ne, velika tema koja dominira poljskom politikom prije jesneskih parlamentarnih izbora nasljeđe je pape Ivana Pavla II., piše Politico.

Premda je Ivan Pavao II. umro 2005., postao je vruća tema u Poljskoj nakon šokantnog dokumentarca televizijske kuće TVN u kojem se tvrdi da je u vrijeme kad je bio kardinal u Krakovu štitio svećenike optužene da su spolno zlostavljali djecu.

To je izazvalo kolektivni šok u redovima vladajuće nacionalističke stranke Pravo i pravda (PiS) koja je blisko povezana s moćnom Rimokatoličkom Crkvom prenosi Hina.

TVN je poljski kanal u vlasništvu Warner Brosa pa je čak američki veleposlanik Mark Brzezinski pozvan na razgovor u poljsko ministarstvo vanjskih poslova.

PiS je progurao i parlamentarnu rezoluciju „u obranu dobrog imena pape Ivana Pavla II.”

Parlament „snažno osuđuje sramotnu kampanju koju vode mediji... protiv Velikog Pape sv. Ivana Pavla II., najvećeg Poljaka u povijesti”, navodi se u rezoluciji.

Vlada i s njom povezani mediji pokrenuli su veliku pozitivnu kampanju o Ivanu Pavlu II. Njegova golema slika projicirana je na fasadi predsjedničke palače u Varšavi. Javna televizija TVP sada svakoga dana objavljuje jednu njegovu propovijed.

Papinska politika

To je sve politička igra jer su čelnici PiS-a pronašli nešto za što se nadaju da će im poslužiti kao pogonsko gorivo uoči izbora, rekao je Ben Stanley, izvanredni profesor na Sveučilištu društvenih i humanističkih znanosti u Varšavi.

„Obrana Ivana Pavla II. prilika je PiS-u da pokaže da su oni, kako tvrde, na ispravnoj strani spora u kojem su autentične poljske vrijednosti suprotstavljene nečemu što nije autentično i što je sumnjivo”, rekao je Stanley.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki optužio je tijekom vikenda oporbu da se „stidi najvažnijeg zemljaka u povijesti republike.”

Stranka je poznata po tome što uoči izbora pronalazi pitanja koja izazivaju podjele u društvu.

Godine 2015., za vrijeme izbjegličke krize, vođa stranke optužio je migrante da uvoze „sve vrste parazita i praživotinja” u Europu.

Godine 2020. poljski predsjednik Andrzej Duda, kojeg podržava PiS, napadao je u svojoj predizbornoj kampanji LGBTQ+ aktiviste tvrdeći da podržavaju ideologiju koja je protivna poljskim vrijednostima.

Zadnjih mjeseci mediji koje podržava država optužuju oporbene političare da žele prisiliti Poljake da se odreknu omiljenih svinjskih kotleta i zamijene ih jestivim kukcima u sklopu borbe protiv klimatskih promjena.

„Možete primijetiti da je sada gotovo zamrla rasprava o jestivim kukcima. Ivan Pavao II. ima puno veći potencijal”, rekao je Stanley.

Premda se Poljska sekularizira, što potvrđuje kontinuirano smanjenje broja svećenika, smanjenje broja vjernika na nedjeljnoj misi i porast broja učenika koji ne žele ići na vjeronauk, zemlja je i dalje jedna od najkatoličkijih u Europi. Crkva ima jako velik utjecaj među starijima i onima koji žive u manjim gradovima i selima, uporištima PiS-a.

Igranje na kartu Ivana Pavla II. zateklo je oporbu nespremnu; mnogi od njezinih pristaša sekularniji su, ali stranke ne mogu riskirati vrijeđanje vjernika ako se nadaju da će ove jeseni osvojiti vlast.

Papa mlako branio papu

Pokojnog papu često se smatra zaslužnim za to što je pridonio padu komunizma u središnjoj i istočnoj Europi; njegovi pohodi iz Vatikana u domovinu smatraju su ključnim faktorom u usponu sindikata Solidarnosti 1980. godine. Jako je cijenjen širom zemlje.

Građanska platforma, najveća poljska oporbena stranka, nije glasala o rezoluciji o obrani pape. Stranka je optužila PiS za politikanstvo.

„Ne želite braniti Ivana Pavla II., želite ga upisati u PiS!”, rekao je Paweł Kowal, zastupnik Građanske platforme u parlamentarnoj raspravi o rezoluciji.

I dok oporba oklijeva, nadbiskup Stanisław Gądecki, predsjednik poljske biskupske konferencije, kritizirao je izvješća o Ivanu Pavlu II. kao „šokantne pokušaje diskreditiranja njegove osobe i djela, pod izgovorom brige za istinu i dobro.”

Ne optužuje samo TVN Ivana Pavla II. da je ignorirao svećenike pedofile.

Slične optužbe iznesene su i u novoj knjizi nizozemskog novinara Ekkea Overbeeka, “Maxima Culpa: Ivan Pavao II. je znao”, u kojoj se navodi da je nadbiskup Karol Woytila premještao svećenike pedofile iz župe u župu da ne budu otkriveni.

No knjigu i TVN-ov dokumentarac napada se da se oslanjanju na arhive komunističke tajne policije.

„Uloga slobodnih i pouzdanih medija je izvješćivanje o činjenicama, čak i ako su bolne i teško ih je prihvatiti", odgovorio je TVN.

Televizijska kuća je naglasila da se autor dokumentarca nije oslanjao samo na arhive, nego je i kontaktirao ljude koje su svećenici zlostavljali.

Papa Franjo prilično je mlako reagirao u obranu svojeg prethodnika, dovevši poljsku Crkvu u neugodnu situaciju.

„Stvari treba promatrati u kontekstu vremena u kojem su se dogodile... u to vrijeme sve se zataškavalo”, rekao je za argentinski list La Nacion.

Nekoliko mjeseci prije izbora, PiS će sada pratiti je li Ivan Pavao II. privlačna tema, rekao je Stanley.

„Previše insistirati na tome potencijalno je riskantno jer više nisu rane 2000-te i ovaj put nije tako jasno da će puno ljudi, posebno mladih, priskočiti u obranu Ivana Pavla II.”, rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close