Priopćenje

Reakcije stranaka povodom devastacije Partizanskog spomen groblja

''Posljednje skrnavljenje Partizanskog groblja otišlo je i korak dalje u masovnosti vandalizma''.
Vijesti / Flash | 15. 06. 2022. u 10:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Najoštrije osuđujemo najnovije skrnavljenje mostarskog Partizanskog groblja, Nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine prve kategorije'', poručili su iz Demokratske fronte.

''Posljednje skrnavljenje Partizanskog groblja otišlo je i korak dalje u masovnosti vandalizma, gdje je razbijena svaka od 700 nadgrobnih ploča, što je ujedno i dokaz da je za ovo orgijanje profašističkih huligana trebalo dosta vremena i da je ostalo navodno neprimijećeno'', naglasili su, te pozvali nadležnu Upravu policije HNŽ i Tužiteljstvo HNŽ da ''odmah reagiraju, istraže ovaj posljednji fašistički pir na Partizanskom groblju u Mostaru i procesuiraju odgovorne''.

''Svako oštećene Nacionalnog spomenika BiH povlači i kaznenu odgovornost utvrđenu Kaznenim zakonom Federacije BiH, gdje je zaprijećena kazna zatvora do 5 godina'', zaključili su u priopćenju.

Naša stranka: Krivi su HDZ i SDA

Povodom vandaliziranja Partizanskog groblja u Mostaru reagirala je Nasiha Pozder, zastupnica Naše stranke u Parlamentu FBiH:

''Vandaliziranje Partizanskog groblja u Mostaru čin je ideološke i političke prirode. Čin je fašizma. Odgovor mora biti brz i oštar. Hitna obnova spomenika, brzo otkrivanje počinitelja i njihovo sankcioniranje je najmanje što se mora učiniti. Počiniteljima ovog zločina moramo reći da su nam imena s partizanskog groblja preča od njih. Odmah potom neophodno je uvesti zaštitu spomenika kroz videonadzor, ali i fizičko prisustvo zaštitara. Također, tražimo od Komisije za zaštitu spomenika BiH, s obzirom na to da je Partizansko spomen-groblje nacionalni spomenik BiH prve kategorije, da ga proglasi ugroženim te da vrši pritisak na Grad Mostar, Hercegovačko-neretvansku županiju i Vladu FBiH da izdvoje sredstva za sve navedeno''.

''Podsjećam, Klub Naše stranke u Gradskom vijeću Mostara nekoliko puta je tražio zaštitu Partizanskog groblja, ali odgovora nije bilo. Grad Mostar zbog nedostatka zaštite spomenika, smatramo suučesnikom u ovom zločinu, jednako kao i Vladu HNŽ i Vladu FBiH. Treba još direktnije reći, na svim tim razinama vladaju u koaliciji HDZ i SDA pa se tako odgovornost prelijeva na njih''.

''Zbog ovakvih i sličnih situacija sam u Parlamentu FBiH inzistirala da se uspostavi interventni fond za zaštitu i saniranje kulturno-povijesnog i prirodnog naslijeđa. U proračunima FBiH naslijeđe je već godinama skoro pa potpuno zanemarivana kategorija''.

''Također, da se ovo ne bi ponavljalo, neophodno je Mostar dekontaminirati od fašizma, a tim prije svega mislim na nazive ulica nazvane po zločincima, pripadnicima ustaškog pokreta iz Drugog svjetskog rata'', zaključila je u priopćenju.

SDP: Ploče na Partizanskom groblju su uništili potomci onih koji su kukavički ubijali građane Mostara i Hercegovine

''Socijaldemokratska partija BiH osuđuje fašistički čin totalnog uništenja spomen ploča na Partizanskom groblju u Mostaru, kukavički učinjen pod okriljem noći, baš onako kako su ustaški preci počinitelja kukavički ubijali građane Mostara i Hercegovine u Drugom svjetskom ratu'', poručuju iz SDP-a.

''Iako smo godinama upozoravali da će do ovoga doći, jer lokalne vlasti u Mostaru i HNŽ odbijaju da uvedu minimum nadzora na ovaj veličanstveni spomenik antifašističke borbe naroda Hercegovine, sinoćnji akt nas nimalo ne iznenađuje''.

''Očigledno je da najnovija totalna devastacija spomen ploča ima prešutnu podršku lokalnih vlasti, iako je novi gradonačelnik Mario Kordić slavodobitno najavljivao da će se ''pozabaviti'' Partizanskim grobljem i njegovim problemima''.

''Je li višedesetljetna zapuštenost Partizanskog groblja još jedan proces koji je dogovoren u sjeni između vječnih koalicijskih partnera SDA i HDZ, a sve u cilju vještačke podjele Mostara''?

''Sve što je SDA uradila na zaštiti ovog monumentalnog spomenika bila je posjeta smušenog federalnog premijera Fadila Novalića i njegova čuvena izjava o borbi partizana protiv antifašizma, koji je i tim činom ukaljao slavnu borbu protiv fašista i njihovih lokalnih suradnika''.

''Ovim putem pozivamo sve županijske, federalne i državne institucije da, konačno, sa riječi pređu na djela i zaštite ovaj kompleks, jer je očigledno da je zemljište na kome je izgrađeno Partizansko groblje namijenjeno za drugu namjenu, bez obzira što je pod zaštitom države''.

''SDP BiH nikada neće odustati od borbe protiv fašizma, te ćemo o ovom gnusnom činu upoznati i sve relevantne evropske i svjetske institucije, kako bi se barem van Bosne i Hercegovine digao glas protiv zatiranja svijetle borbe protiv fašizma'', zaključili su u priopćenju.

Koalicija Država! traži od Vlade Federacije da financira obnovu Partizanskog groblja i da izvrši sve mjere zaštite propisane zakonom

''Koalicija Država! smatra da je ponovna devastacija Partizanskog groblja u Mostaru nastavak jedne anticivilizacijske retrogradne politike koja je u Mostaru izgubila ratove 1945. i 1993. godine. Rušenje spomen ploča i uništavanje nultog spomenika kulture autora legendarnog arhitekte Bogdana Bogadnovića, nije samo krivično djelo nego i poruka da antifašisti nisu dobrodošli na teritoriju kojom suvereno vlada politika mržnje i podjela'', priopćili su iz stranke.

''Pozivamo Vladu Fedracije BiH, jer je to njena nadležnost, da hitno financira obnovu kompletnog spomenika - Graditeljska cjelina – Partizansko spomen-groblje u Mostaru kojeg je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine proglasila nacionalnim spomenikom 2006. godine. U Odluci Komisije, član II, propisuje se da je Vlada Federacije dužna osigurati pravne, naučne, tehničke, administrativne i financijske mjere za zaštitu, konzervaciju, prezentaciju i rehabilitaciju nacionalnog spomenika''.

''Partizansko groblje u Mostaru je naslijeđe svih nas, ljudi koji vjeruju u civilizacijske vrijednosti i zajedničku državu. Nije dovoljno izražavati zabrinutost, nego Vlada u kojoj zajedno stoluju SDA-HDZ-SBB, uz podršku DF-a, mora djelima pokazati da je opredijeljena za očuvanje europskih vrijednosti i na kojima država Bosna i Hercegovina jedino ima budućnost. Nakon restauracije spomenika, potrebno je osiguranje spomenika, sa policijskom kućicom čime se moraju spriječiti nove devastacije. A vjerujemo da je ona više potrebna partizanskim herojima iz svih naroda koji leže na Partizanskom groblju, nego silnim današnjim funkcionerima koje osigurava policija'', kazao je Mirsad Hadžikadić, predsjednik Platforme za progres i kandidat Koalicije Država! za člana Predsjedništva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close