Pljušte

Reakcije na izmjene Izbornog zakona: Da odlučuju glasači, a ne brojači

Predsjednik Narodne partije Srpske Darko Vanjac ocijenio je za Srnu ''katastrofalnom odluku'' Schmidta o izmjenama Izbornog zakona BiH, te istaknuo da je ovaj bh. entitet treba da donese svoj izborni zakon.
Vijesti / Flash | 26. 03. 2024. u 18:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik DEMOS-a Nedeljko Čubrilović ocijenio je da se domaći politički predstavnici trebaju dogovarati o svim pitanjima, pa i o izbornom procesu u Bosni i Hercegovini, ističući da visoki predstavnik Christian "Schmidt nikako sebi nije smio dozvoliti da nameće izmjene Izbornog zakona BiH", prenijela je N1 televizija.

''Katastrofalna odluka''

''Pogotovo je na tom planu nedopustivo davati ovlaštenja nekakvo, Središnjem izbornom povjerenstvu BiH da se postavlja iznad vlasti i određuje tko će, gdje, što i kako raditi. RS ne priznaje visokog predstavnika, a i da su njegove odluke idealne prirode, to nije način i doprinos da BiH krene putem europskih standarda i zemalja koje imaju neki svoj integritet'', naglasio je Čubrilović.

Predsjednik Narodne partije Srpske Darko Vanjac ocijenio je za Srnu ''katastrofalnom odluku'' Schmidta o izmjenama Izbornog zakona BiH, te istaknuo da je ovaj bh. entitet treba da donese svoj izborni zakon.

Da odlučju glasači, a ne brojači

Prva reakcija na odluku o nametanju izmjena Izbornog zakona BiH koju je danas priopćio visoki predstavnik Christian Schmidt stigla je i od ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića.

''Pozdravljam odluku visokog predstavnika. Zaštita izbornog integriteta važan je proces za demokraciju u našoj zemlji. Da napokon odlučuju glasači, a ne brojači'', priopćio je Konaković u kratkoj poruci na društvenoj mreži X.

Povodom odluke Christiana Schmidta reagirala je i Naša stranka.

''Pozdravljamo odluku visokog predstavnika koja se odnosi na tehničke izmjene Izbornog zakona a tiču se uvođenja skenera, identifikacije birača i videonadzora. To će doprinijeti poštenijem izbornom procesu za koji se borimo. Podsjećamo da ni Naša stranka niti itko od stranaka Trojke nije imao problem s tim da izmjene u istom obliku u kojem su nametnute usvoji, ali za to nije bilo volje kod drugih stranaka.

Smatramo da svako protivljenje ovim izmjenama govori samo o namjerama onih koji se protive jer na taj način pokazuju da se služe neregularnostima tijekom izbornog procesa kako bi sebi nezakonito priskrbili političku moć. Ovom odlukom tako stižemo do vlasti koja je izabrana a ne ukradena. Osigurano je da rezultati izbora napokon odražavaju stvarnu volju birača'', naveli su iz Naše stranke.

Tri koraka unatrag

Članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović izjavila je da Christian Schmidt nije visoki predstavnik, a sve i da jeste "ne bi imao pravo da nameće odluke i mijenja zakone".

''Kada god predstavnici naroda u BiH naprave korak naprijed, Schmidt nas vrati tri unatrag. Ovo je šamar demokratskom procesu i europskom putu BiH, a šamarčina EU'' konstatirala je Cvijanović u izjavi za Srnu upitana da prokomentaira nametanje izmjena Izbornog zakona u BiH, koje je danas nametnuo visoki predstavnik.

Ona je ocijenila da je očigledno da Schmidt, ''zajedno sa svojim mentorima i nalogodavcima, diktatorskim odlukama svjesno urušava kredibilitet EU u BiH''.

 

Kopirati
Drag cursor here to close