Reakcija bi bila poželjna

Rastrošnost koja nema kraja

'Zamislite u bilo kojoj kompaniji možete da ne dođete dva dana, vi treći dan morate donijeti opravdanje. Zamislite kad godinu dana ne dolazite, a uredno primate izuzetno visoku plaću'', govori Benjamin Turković.
Vijesti / Flash | 12. 01. 2020. u 08:45 Bljesak.info
Apetiti parlamentaraca BiH

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najprivilegiraniji građani koji su i za nerad dobro plaćeni

Druga strana medalje života u Bosni i Hercegovni je rastrošnost onih najprivilegiranijih koji su i za nerad dobro plaćeni, čak tisućama maraka.

U tomu prednjače članovi najvišeg zakonodavnog tijela o čemu godinama svjedoče istraživanja nevladinog sektora, no reakcija građana je, uglavnom, slaba. A rastrošnosti, nema kraja, prenosi BHRT.

Podaci, koje je novinar portala Radio Sarajevo dobio od Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine o primanjima zastupnika i izaslanika, pokazuju stotine tisuća maraka isplaćenih od prosinca 2018. do prosinca 2019. godine. Plaće, paušali, naknade za odvojeni život, prevoz itd. Istovremeno, učinak nikakav, svega nekoliko jedva održanih sjednica ili jednostavno nedolazak na posao.

''Zamislite u bilo kojoj kompaniji možete da ne dođete dva dana, vi treći dan morate donijeti opravdanje. Zamislite kad godinu dana ne dolazite, a uredno primate izuzetno visoku plaću'', govori Benjamin Turković, novinar portala Radio Sarajevo.

Mnogi nisu dolazili. A da novca u budžetu ima, pokazuje i poziv Povjerenstva za javne nabavke za dostavljanja ponuda u postupku nabavke ugostiteljskih usluga za prijeme izaslanika Parlamenta. Za toplo ili hladno predjelo, juhu ili čorbu, glavno jelo, salatu, desert, pića te tople napitke, za dvije godine bit će potrošeno 70.000 maraka. Da politika i moral u bh. društvu i ne idu baš zajedno podsjeća Dalibor Tanić. Gotovo 70 tisuća maraka u protekloj godini inkasirao je svaki član Parlamenta pojedinačno. Kada se ta cifra uporedi s mirovinom od 370 maraka, dobije se zanimljiv rezultat.

''Ako uzmemo u obzir da neko sa 65 godina ode u mirovinu i da živi do 85 živi 15-ak godina, otprilike je to suma, dakle oni su za godinu dana nerada inkasirali onoliko koliko taj umirovljenik za čitav svoj mirovinski vijek uzme za tih nekih 15 godina'', objašnjava Dalibor Tanić, urednik portala “Udar”

Ništa sporno u velikim primanjima izabranih i imenovanih dužnosnika ne bi bilo, da njihov rad ima učinak. No, nema ga, podsjeća novinarka Gordana Katana.

''Nažalost to je do građana, mi kao pojedinici možemo to kritizirati, ali građani su ti koji trebaju da dignu svoj glas protiv toga, a koliko vidim, tu pobune nema00, govori Gordana Katana, novinarka.

Da se novac građana troši netransparentno, može se vidjeti i iz nedavnog upozorenja državnih revizora zbog troškova prijevoza zaposlenih u institucijama BiH.

Na sumnje u zloupotrebe i netransparentnost, reakcija bi bila poželjna.

Kopirati
Drag cursor here to close