Suđenje Zori Dujmović

Raniji savjetnici imali su samo srednju stručnu spremu

Županijsko tužiteljstvo je uložilo prigovor relevantnosti na devet ranije dostavljenih dokaza Odbrane za koje tvrde da se ne odnose na predmet optuženja i da nisu poznate niti naznačene okolnosti na koje se odnose.
Vijesti / Flash | 13. 03. 2023. u 15:55 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju federalnoj ministrici kulture i sporta Zori Dujmović, optuženoj za zloupotrebu položaja, odnosno zapošljavanje četiri savjetnika koji nisu ispunjavali uvjete, Obrana je uložila niz materijalnih dokaza.

Županijsko tužiteljstvo je uložilo prigovor relevantnosti na devet ranije dostavljenih dokaza Odbrane za koje tvrde da se ne odnose na predmet optuženja i da nisu poznate niti naznačene okolnosti na koje se odnose.

"Dokazi se ne tiču istrage Obrane"

"Ističem prigovor relevantnosti jer se dokazi ne odnose na predmet optuženja. Ovi dokazi se ne mogu dovesti ni u kakvu vezu s optužnicom niti dokazima Tužiteljstva jer se isti tiču istrage Obrane vode li se pred ovim tužiteljstvom slični postupci protiv drugih nositelja vlasti", naveo je tužitelj Dragoslav Gluhović.

Dokaz Obrane u vidu ranije sudske presude, Županijsko tužiteljstvo smatra nepotrebnim i predlaže odbijanje takvog prijedloga.

"Mislim da nema potrebe da se u sudski spis ulaže sudska praksa istog suda kao dokaz", kazao je Gluhović.

Branitelj Davor Martinović je rekao kako Obrana ostaje pri svim dokazima koje su predložili, kao i da su navodi Tužiteljstva irelevantni, a da su okolnosti više nego poznate jer su na iste ispitivani svjedoci, a Sud nije odbijao mogućnost ispitivanja. On je kazao da bi odbijanjem dokaza došlo do povrede zakona.

Neki savjetnici imali samo srednju stručnu spremu

"Mogli smo utvrditi da su, doslovno u svakom sazivu prethodnih ministara, postojali savjetnici koji nisu ispunjavali propisane uvjete. Čak se govorilo i o većem broju savjetnika, od kojih su neki imali samo srednju stručnu spremu", rekao je Martinović.

Sud je prihvatio sve dokaze Obrane, kao i zahtjev Tužiteljstva za produženje roka od 20 dana za dostavljanje dodatnih dokaza.

Optužnica Županijskog tužiteljstva u Sarajevu tereti Dujmović da je od polovine 2015. do polovine 2016. godine, u svojstvu ministrice kulture i sporta u Vladi Federacije, zaposlila četiri savjetnika koji nisu ispunjavali uvjete propisane Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji ministarstva, na koji način im je pribavila korist u vidu zaposlenja.

Naredno suđenje je zakazano za 13. travanj, kada je planirano izvođenje dodatnih dokaza i završne riječi.

Kopirati
Drag cursor here to close