Dženana Čišija

DF-ova ministrica 'zamolila' sve zaposlenike da koriste isključivo bosanski jezik

Pravo je ministrice Čišije tražiti da akti Ministarstva, osobito oni na koje stavlja svoj potpis, budu pisani na jednom od službenih jezika u BiH, kojim se služi, u njezinu slučaju bosanskom, ali je isto tako pravo službenika koristiti se svojim mate
Vijesti / Politika | 22. 01. 2023. u 18:55 R.I. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dženana Čišija (DF), ministrica financija u Vladi Zeničko-dobojske županije, na adrese svih zaposlenika Ministarstva poslala je mail u kojem od zaposlenika traži da svi akti koji se koriste u tom Ministarstvu budu napisani na bosanskom jeziku.

Zamolila sve zaposlenike da pišu bosanskim jezikom 

"Zamolila bih sve zaposlenike Ministarstva financija da sve dopise, od danas, pišu na bosanskom jeziku!", stoji u tekstu maila, navodi Večernji list BiH.

Pravo je ministrice Čišije tražiti da akti Ministarstva, osobito oni na koje stavlja svoj potpis, budu pisani na jednom od službenih jezika u BiH, kojim se služi, u njezinu slučaju bosanskom, ali je isto tako pravo službenika koristiti se svojim materinskim jezikom, jednim od službenih jezika u BiH, a to su i hrvatski i srpski.

To im pravo jamče međunarodne konvencije u ljudskim pravima i slobodama, kao Ustav BiH, a potvrđuje ga odluka Ustavnog suda BiH iz 2016.

DF-ova ministrica u Ze-do kantonu ne mari za Ustav BiH i međunarodne konvencije 

Prema njima, jezik i pismo dio su identiteta svakog pojedinca i naroda te ga imaju pravo koristiti slobodno, među ostalim, i u tijelima vlasti. Samim time, svako pitanje koje zadire u ovu oblast evidentno predstavlja pitanje od vitalnog interesa za svaki konstitutivni narod.

S tim u vezi, Ustavni sud BiH u svojoj presudi iz svibnja 2016., prije svega, naglašava da, iako Ustav BiH nije eksplicitno regulirao pitanje upotrebe službenih jezika u BiH, Preambula Ustava kojom se propisuje načelo konstitutivnosti naroda sadrži niz pojedinačnih kolektivnih prava konstitutivnih naroda, kao i građana BiH. Među ostalim, i jezik, kao jedno od obilježja konstitutivnog naroda koje čini njegov identitet.

"To ustavno pravo proizlazi iz poštivanja načela ljudskog dostojanstva iz prve rečenice Preambule Ustava BiH. Bilo bi iluzorno govoriti o poštovanju ljudskog dostojanstva iz prve rečenice Preambule Ustava BiH ako se ne bi poštovala volja konstitutivnih naroda i ostalih da slobodno upotrebljavaju svoj jezik", navedeno je u odluci Ustavnog suda BiH iz 2016.

15-ak djelatnika Ministarstva financija koji nisu Bošnjaci, morat će pisati bosanskim jezikom 

Vlastitom odlukom da službeni akti moraju biti pisani isključivo na bosanskom jeziku zaposlenicima Ministarstva financija Vlade Zeničko-dobojske županije koji nisu Bošnjaci zabranila je slobodnu upotrebu svoga jeziku u tijelima javne uprave u kojima rade.

U pitanju je 15-ak zaposlenika Ministarstva financija koji su po nalogu ministrice Dženane Čišije "zamoljeni" da pišu na bosanskom jeziku.

Kopirati
Drag cursor here to close