Korist od 2.400 KM

Sutkinji Miri Vučetić godina i po zatvora za zloupotrebu položaja

Dokazano je, stoji u presudi, da je Vučetić u četiri navrata od stranaka uzela predujam za vještačenje u kešu iako to, kao sutkinja, nije smjela raditi. Navodi se da je dokazano i da vještačenje nije plaćeno vještacima.
Vijesti / Flash | 23. 05. 2022. u 16:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Okružni sud u Banjoj Luci osudio je bivšu sutkinju banjalučkog Osnovnog suda Miru Vučetić na godinu i po dana zatvora zbog produženog kaznenog djela “zloupotreba položaja ili ovlaštenja”. Ona je osuđena za pribavljanje osobne imovinske koristi u iznosu od 2.400 konvertibilnih maraka (KM).

U obrazloženju presude suca Blagoja Dragosavljević je naveo da je krivica Mire Vučetić dokazana po sve tri točke optužnice. Dokazano je, stoji u presudi, da je Vučetić u četiri navrata od stranaka uzela predujam za vještačenje u kešu iako to, kao sutkinja, nije smjela raditi. Navodi se da je dokazano i da vještačenje nije plaćeno vještacima.

Sudija Dragosavljević je rekao i da je optužena, kao iskusna sutkinja, morala znati da je pravilnikom o unutarnjoj organizaciji suda zabranjeno uzimanje gotovog novca od stranaka. Kazao je i da je kazna od godinu i po dana zatvora primjerena i kao opomena svima koji bi eventualno pomislili da počine isto kazneno djelo.

Presudom je Mira Vučetić dužna da u proračunu Republike Srpske uplati iznos od 2.400 KM koji je protuzakonito prisvojen, utvrđeno je presudom. Određena joj je i mjera zabrane obavljanja sudske funkcije u trajanju od pet godina od pravosnažnosti presude.

Riječ je o prvostupanjskoj presudi na koju postoji pravo žalbe Vrhovnom sudu Republike Srpske.

Kopirati
Drag cursor here to close