Reagiranja iz Srpske

Rafali po Ustavnom sudu: Ovako se ide u nove rovove

Vijesti / Flash | 02. 12. 2016. u 11:20 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Nakon ovakve odluke Ustavnog suda jasno je da BiH nije država suverenih naroda i građana, već okupirana teritorija na kojoj predstavnici jednog naroda, uz podršku stranih sila i moćnika, pokušavaju da nametnu svoju volju i uzurpiraju prava predstavnicima drugog naroda koja im jamči važeći Ustav i sve poznate međunarodne konvencije o ljudskim, građanskim i političkim pravima", poručio je predsjedatelj Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac.

Najteži udarac

Upozorio da je Ustavni sud BiH svojom jučerašnjom odlukom o poništavanju rezultata referenduma o Danu Republike Srpske izašao iz okvira Ustava BiH i ušao u prostor diktature i anarhije te da predstavlja najteži udarac BiH u njezinoj postdaytonskoj povijesti.

Rekao je kako Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima, koji je uvršten u Ustav BiH krše ''sluge Bakira Izetbegovića u Ustavnom sudu BiH, krše i Ustav ove zemlje, uvode diktaturu i proizvode političku i svaku drugu nestabilnost do koje će, nažalost, sigurno doći".

Prema njegovim riječima, ''sada je potpuno jasno da je odluka o provođenju referenduma o 9. siječnju - Danu Republike bila jedini mogući odgovor na politiku Bakira Izetbegovića i na stavljanje Ustavnog suda BiH u službu te politike''.

"Vrijeme je da srpske političke stranke zakopaju ratne sjekire, da se okupe i aktiviraju dogovor iz studenog prošle godine u vezi s donošenjem zakona o Ustavnom sudu BiH. Vrijeme je da kažemo da je dosta Bakirove samovolje i diktature i da mu poručimo da u zajedničkim institucijama u Sarajevu nećemo donositi nikakve odluke dok iz Ustavnog suda ne izbacimo strance i dok tu instituciju ne vratimo u okvire Ustava i zakona", rekao je Košarac Srni.

Dopredsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić izjavio je kako je Ustavni sud BiH ukinuo demokraciju, a uveo sudokraciju.

Jugoslavenska greška Bošnjaka

"Samo u šerijatskim i totalitarnim režimima sudovi mogu poništavati demokraciju i izraženu volju naroda", ocijenio je Stevandić i dodao kako stranci moraju napustiti Ustavni sud BiH.

"Međutim, da bi napustili ovaj sud moraju donijeti i jednu odluku protiv Bošnjaka. Sve dok se rad ovog suda obija o glavu Srbima i Hrvatima, Bošnjacima će biti dobar, i na osnovu toga će se izjašnjavati o pitanju donošenja zakona o Ustavnom sudu BiH", dodao je Stevandić.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić rekao je kako se volja naroda nikada neće moći poništiti.

''Ta ljubav neće biti ugašena bez obzira kakve će odluke donositi Ustavni sud BiH", rekao je Đokić i dodao da žali što muslimansko-bošnjački narod pokušava čuvati BiH ponavljajući greške iz prošlosti kao što je vodstvo srpskog naroda devedesetih godina pokušalo sačuvati SFRJ od raspada.

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti RS Rajko Kuzmanović je za Srnu izjavio da Ustavni sud BiH ovim činom sve više tone u nezakonitost i neustavnost.

"Zaista zvuči nevjerojatno da ono što je narod izglasao netko tko je isto od tog naroda postavljen poništava. Ovdje je jasno svima da taj sud donosi neustavne odluke, a to za posljedicu ima stvaranje nepovjerenja u taj sud, u pravnu državu i sve ono što se smatra demokratskim", zaključio je Kuzmanović.

Novo ukopavanje

Udruženje "Veterani Republike Srspke" priopćilo je da odluka Ustavnog suda BiH put k razlazu naroda u BiH, kao i "novo ukopavanje svakoga u svoje rovove".

Predsjednik "Veterana Srpske" Duško Vukotić rekao je da "tri stranca u Ustavnom Sudu BiH demonstriraju silu koja bi život građana u BiH trebalo svesti na život u buretu baruta pri čemu je upaljač uvijek u rukama stranaca".

Ranije je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio da je odluka Ustavnog suda BiH o poništavanju rezultata referenduma o Danu Republike bespotrebna, te da je riječ o iživljavanju političkog Sarajeva na čelu s Bakirom Izetbegovićem koji hoće po svaku cijenu da održe temu živom u nastojanju da se na taj način ponovo obračunaju s RS.

Predsjednik Srpske je poručio da odluka Ustavnog suda BiH neće uticati na proslavu.

Podsjećamo, Ustavni sud BiH poništio je rezultate referenduma održanog 25. rujna zato što je "referendum proveden na osnovu Odluke o raspisivanju republičkog referenduma od 15. srpnja za koju je Ustavni sud utvrdio da nije u suglasnosti s Ustavom BiH, te suprotno nalogu Ustavnog suda iz Odluke o privremenoj mjeri od 17. rujna".

Na referendum je 99,8 posto birača podržalo 9. siječnja kao Dan Republike Srpske.

Kopirati
Drag cursor here to close