IDDEEA

Pušten u rad novi portal otvorenih podataka

Ovaj portal predstavlja jedinstven izvor podataka koji su dostupni svima, bez ikakvih ograničenja ili plaćanja.
Vijesti / Flash | 23. 10. 2023. u 17:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine objavila je puštanje u rad novog portala otvorenih podataka, koji će pružiti korisnicima širom Bosne i Hercegovine a i svijeta pristup velikom broju relevantnih informacija. Ovaj portal predstavlja jedinstven izvor podataka koji su dostupni svima, bez ikakvih ograničenja ili plaćanja.

Širok spektar usluga

Portal otvorenih podataka je dizajniran s ciljem da olakša pristup i upotrebu različitih vrsta podataka. Korisnici će moći pretraživati bazu podataka koja obuhvata širok spektar usluga, uključujući - informacije i podatke koji se vode u evidencijama o jedinstvenom matičnom broju, prebivalištu i boravištu državljana BiH, osobnim iskaznicama, putnim ispravama, registrovanim motornim vozilima i dokumentima za registraciju, vozačkim dozvolama, registru novčanih kazni i prekršajnoj evidenciji, izrađenim karticama za digitalne tahografe i brodarske i pomorske iskaznice.

Cilj uspostave portala ODP IDDEEA BiH je provođenje osnovnih principa Zakona o slobodnom pristupu informacijama na razini institucija BiH s težnjom da se uspostavi proaktivna objava informacija kroz kontinuiranu samoinicijativnu objavu određenih vrsta informacija na internetskim stranicama Agencije u otvorenom obliku, koji podrazumijeva oblik datoteka koji je nezavisan od korištene platforme i bez ograničenja za ponovljenu upotrebu. Portal provodi i odredbe Direktive (EU) 2019/2024 Europskog parlamenta i Vijeća od 20. lipnja 2019. godine o otvorenim podacima i ponovnoj upotrebi dokumenata javnog sektora.

Ovi podaci će biti dostupni u različitim formatima, što će omogućiti njihovu dalju analizu i upotrebu u istraživanjima, projektima ili donošenju informisanih odluka.

Transparentnost i odgovornost

Portal otvorenih podataka promoviše transparentnost i odgovornost u upravljanju javnim resursima. Kroz ovaj portal, građani će imati mogućnost da prate i analiziraju različite aspekte društva i javnih politika. Također, portal će omogućiti nevladinim organizacijama, istraživačima i novinarima da pristupe relevantnim informacijama koje će im pomoći u njihovom radu.

Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH je uložila velike napore u organizaciji podataka kako bi osigurala njihovu točnost i pouzdanost. Svi podaci na portalu otvorenih podataka su pažljivo provjereni i ažurirani kako bi korisnicima pružili najnovije informacije. Također, Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH će nastaviti da surađuje s relevantnim institucijama i organizacijama kako bi osigurala kvalitetu i obuhvat podataka na portalu.

Otvoreni podaci su ključni za razvoj inovacija, istraživanja i efikasnog upravljanja. Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH ima za cilj da pruži značajan doprinos u unapređenju transparentnosti i demokratizaciji informacija u BiH, priopćeno je iz IDDEEA-e.

Kopirati
Drag cursor here to close