Iskaznice za osobe s invaliditetom

Iskaznica koja je važna - hoće li je političari prepoznati

Hoće li političari prepoznati ovu značajnu inicijativu i usvojiti invalidske osobne iskaznice?
Vijesti / Flash | 13. 10. 2023. u 16:40 A. Zadro | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hoće li političari ovaj put čuti glas osoba s invaliditetom i pomoći i da im se barem malo olakša ionako težak život.

U institucijama osobe s invaliditetom bi trebale imati prednost, no da bi dobili tu prednost ili bilo kakvu drugu pogodnost moraju dokazati svoj invaliditet. Za to je trenutno potrebno puno papirologije s osobnim podacima.

Invalidska iskaznica bila bi idealno rješenje.

Trenutno dokazivanje invalidnosti u bilo kojoj instituciji u BiH je moguće jedino dostavljanjem rješenja o invalidnosti koje izdaje Centar za socijalni rad koje sadrži podatke koji bi trebali biti zaštićeni, kao što su vrsta dijagnoze, osobni podaci o osobi s invaliditetom (JMBG-broj računa), visini novčanih naknada, invalidnini, kućnoj njezi itd. Sve to je u suprotnosti sa odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.

''Potreba odavno postoji za ovakvom iskaznicom. U nevladinom sektoru se puno o tome razgovaralo, a ove godine je Igor Ledić, zajedno sa svojom udrugom za Down syndrom uspio napisati i dobiti realizaciju projekta 'Pokretanja inicijative za izradu i usvajanje iskaznica za osobe s invaliditetom (OSI)''', rekla je u razgovoru za Bljesak.info Jasna Rebac predsjednica Udruženja mladih ''Ružičnjaka – Los Rosalesa'' Mostar.

Život bi bio lakši

Koristeći iskustva regije i zemalja iz susjedstva, osobe s invaliditetom su se uvjerile da im je život elegantniji i lakši kada bi imali takvu iskaznicu, pojasnila je.

Igor Ledić, predsjednik udruge za Down syndrom Mostar, rekao je kako je udruga prepoznala potrebu osoba s invaliditetom i uz pomoć prijatelja iz koalicije i iz Centra za socijalni rad koji su partneri u projektu i udruge Ružičnjak napravili inicijativu za zakonsku regulativu iskaznica za osobe s invaliditetom.

''Ovaj projekt je radila udruga koja ima ograničene kapacitete i resurse. Uz pomoć partnera uspjeli smo napraviti kvalitetan dokument koji će, ako zaživi, pomoći osobama s invaliditetom u svakodnevnim radnjama. Pomoći će im da ostvare neka prava i pojedine usluge lakše dobiju. Ono što je važno naglasiti je da ova iskaznica ne daje neka nova prava, nego olakšava korištenje prava koja bi već osobe s invaliditetom trebale imati'', rekao je Ledić.

Dodao je kako su imali sreću da su dio jednog velikog projekta 'Mostar prostori koji pokreću', koje financira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva i ambasada Velike Britanije u Sarajevu, te su prepoznali njihov projekt i dali im sredstva da pokrenu inicijativu.

   Iskaznice bi olakšale pristup uslugama

Glas onih kojima iskaznica treba

Ledić i Rebac su istaknuli kako je potreba za ovom iskaznicom došla kao glas onih kojima zaista ona i treba, jer su u sklopu projekta prikupljali informacije od organizacija osoba s invaliditetom i o tome što oni misle o potrebi za postojanje takvog dokumenta.

''Mi kao nevladin sektor nismo moćni, niti po procedurama, niti po zakonima da donesemo i usvojimo takav dokument. Inicijative možemo pokretati i dostavljati onima koji to mogu realizirati. Kada smo dobili povratnu informaciju da OSI iskazuju potrebu za ovom iskaznicom. Iskaznica bi štitila njihov identitet i dostojanstvo u smislu zaštite ličnih podataka; kao visina invalidnine, postotak zbog čega, koliko novaca, to su osobni podaci. Iskaznica bi zapravo bila dokaz o invaliditetu da ta i ta osoba s pripadajućom slikom, jeste ta osoba i da je njena potreba da ima tu iskaznicu'', kaže Rebac.

Tako će s tom iskaznicom osobe s invaliditetom sutra moći koristiti olakšice primjerice na autoputu, Mo parkingu, javnom prijevozu, tijekom putovanja u druge države, u muzejima…

Političari na potezu

''Došli smo do završne faze. Radimo na tehničkim stvarima i projekt dovodimo do kraja. Inicijativu ćemo prezentirati krajem listopada i pozvat ćemo zastupnike u Federalnom parlamentu, zastupnike iz naše županije, političke subjekte i institucije. Mi kao i partneri smo došli do zajedničkog zaključka zajedno s radnom skupinom, imamo dvije opcije. Prva je da pošaljemo dopis koji je već pripremljen Federalnom ministarstvu rada i socijalne skrbi ministru Adnanu Deliću. U inicijativi su urađene pravne osnove gdje bi se zakon mogao dopuniti. Zakon o jedinstvenim načelima i okviru materijalne podrške osoba s invaliditetom je trenutno na javnoj raspravi koja je u toku. Sada imamo tu mogućnost da kroz taj Zakon ministar uputi u Parlament Federacije na izglasavanje i invalidske iskaznice'', pojasnio je Ledić.

Druga opcija je, pojašnjava da preko klubova u Parlamentu pokrenemo i stavimo na dnevni red inicijativu.

''Trenutno razgovaramo sa svim političkim opcijama iz Hercegovine koji su zastupnici da nam daju podršku da zajedno s klubovima donesu jedinstvenu odluku i podrže inicijativu'', kazao je Ledić.

  Sada će se pokazati pravo lice naših političara

Stručni tim

Rebac dodaje kako su sretni što su imali podršku koalicije partner organizacija, ali i stručnog tima koji je jako vrijedno i vrlo stručno radio ne samo na dizajnu već i sadržaju iskaznice, a što je najvažnije sve je utemeljeno na zakonskoj osnovi.

''Radnu grupu činile su dvije osobe iz nevladinog sektora i dvije stručne pravne osobe. Rebeka Kotlo, profesorica na pravnom fakultetu Džemal Bijedić, Sanja Bazina Crnokić docentica i šefica Ureda za zakonodavstvo HNŽ-a. Tako da su nam pomogli kvalitetni pravnici s velikim iskustvom. Dalje tu je bila Zdravka Marić ravnateljica Centra za socijalni rad i pedagoginja Karolina Tadić Lesko. Podrška i koordinator na projektu radne grupe je bio Goran Petrović, a predsjednica radne grupe je bila iz nevladinog sektora Danijela Kegelj'' , rekao je Ledić posebno ističući kako je grupa napravila velik i dobar posao.

Rebac kaže kako će projekt biti uskoro završen, što se može izmjeriti jer iskaznica kakvu su svi preporučili će biti izrađena i donesena, ali u inicijativi pored toga ne mogu dalje, ostalo je do politike.

Foto: Facebook / Najbolji stručnjaci rade na izradi inicijative za zakonsku regulativu invalidskih iskaznica 

Inicijativa na, a ne u stolu

''Nama kao predstavnicima je stalo da inicijativa ne završi u stolu, nego na stolu. Mi ćemo se i nakon završetka projekta truditi. Igor je u pregovorima s političkim predstavnicima u Parlamentu da se s njima razgovara, ali i očekujemo i razgovore s Federalnim ministrom socijalne politike'', kazala je Rebac.

Prijedlog je da iskaznice izdaju Centri za socijalni rad, jer oni imaju najviše statističkih podataka.

''Jedinstvene baze nema, predložimo da to bude Centar za socijalni rad jer ima najviše podataka, ili eventualno Federalno ministarstvo rada i socijalne skrbi. Ali u konačnici to će biti odlučeno od strane onih koji usvoje iskaznicu'', rekao je Ledić.

Samim uvođenjem iskaznice, napravila bi se i baza podataka osoba s invaliditetom, pa bi Federacija konačno imala točne brojke civilnih invalida.

Nevladine organizacije su uradile sve što su davno trebali uraditi nadležni. Sada su oni na potezu.

Kopirati
Drag cursor here to close