Irina Lovrić

Prva bh. zviždačica opisala torturu: Udarao je na radnom mjestu, a sada šef kabineta ministra sigurnosti BiH

U svom pismu dostavljenom medijima danas osvrće se na brutalnu torturu koja je uslijedila nakon toga. Poručuje kako je zbog svih događanja ostala bez sredstava za život i narušenog zdravlja, ali i to da neće odustati od borbe.
Vijesti / Flash | 10. 04. 2023. u 14:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan prije sedam godina Irina Lovrić, nekadašnja tehnička tajnica u Fondu za povratak BiH, prva u Bosni i Hercegovini dobila je status zakonom zaštićenog prijavitelja korupcije. U svom pismu dostavljenom medijima danas osvrće se na brutalnu torturu koja je uslijedila nakon toga. Poručuje kako je zbog svih događanja ostala bez sredstava za život i narušenog zdravlja, ali i to da neće odustati od borbe.

Zakonom zaštićenu, tukli na radnom mjestu

Irini Lovrić spomenuti status je dodijelila Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK), a u skladu sa Zakonom o zaštiti osoba koja prijavljuju korupciju u institucijama Bosne i Hercegovine, prenosi N1.

Nakon toga, tvrdi ona, uslijedila je tortura.

''Tako zakonom zaštićenu su me tukli na mom radnom mjestu, pokrenuli su nevjerojatnih šest neosnovanih disciplinskih postupaka, a onda su me konačno i otpustili s moga radnog mjesta tehničkog tajnika u Fondu za povratak BiH'', započela je Lovrić.

Tvrdi kako je njen otkaz potpisao ''nezakonito zaposleni vršitelj dužnosti direktora Fonda za povratak BiH'' Nebojša Švraka iz Banja Luke i to dok se ona nalazila na liječenju, odnosno inspekcijski kontroliranom bolovanju.

''Nezakonito zapošljavanje Nebojše Švrake suprotno Pravilniku o unutarnjoj organizaciji Fonda za povratak BiH prijavila sam Tužiteljstvu BiH gdje je i zataškano'', navela je.

Podsjetimo, o ovom imenovanju 2017. godine pisali su i mediji, navodeći kako prilikom zapošljavanja Švrake nije ispoštovan Pravilnik o razvrstavanju i sistematizaciji radnih mjesta. Naime, Prema tada postojećem pravilniku, za tu dužnost kandidat je morao da ima završen Ekonomski fakultet, a Švraka ima diplomu profesora fizičke kulture (DIF).

Pravosnažno osuđeni za nasilje na radnom mjestu, je šef kabineta ministra sigurnosti BiH

Lovrić je zbog korupcije prijavila tadašnjeg rukovoditelja Fonda za povratak BiH, Mlađena Božovića, a koji je nedavno i pravosnažno osuđen za nasilje nad njom na radnom mjestu.


Naime, u prosincu prošle godine Općinski sud u Sarajevu proglasio je krivim Mlađena Božovića zbog kaznenog djela nasilničkog ponašanja. Pravomoćno je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 10 mjeseci s tim što je naglašeno da se kazna neće izvršiti ako optuženi u roku od dvije godine od pravosnažnosti presude ne učini novo kazneno djelo.

Kako se navodi u objašnjenju presude, prilikom napada na Lovrić 2015. godine, Božović ju je zgrabio rukama za ramena i grubo odgurnuo prema stolicama i stolovima koje su se nalazile u kancelariji, uslijed čega je ona pala preko stolica. Kada je krenula da izađe iz prostorije, uhvatio ju je za lijevu nadlakticu ruke okrećući lijevo-desno, a potom vrteći u krug, pri čemu je ona zadobila lake tjelesne povrede.

Usprkos pravosnažnoj presudi, Božović je postao šef kabineta ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenada Nešića (DNS), a prethodno je obnašao dužnost šefa kabineta ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloša Lučića (DNS).

“Moj život se pretvorio u pakao”

''Institucije Bosne i Hercegovine i međunarodne zajednice pozivale su nas da prijavljujemo korupciju, što sam i učinila. Nakon što sam zbog nezakonitog poslovanja i korupcije prijavila Mlađena Božovića i Nikolu Špirića (SNSD), moj život se pretvorio u pakao. Zbog njihovog snažnog utjecaja koji imaju u svim institucijama, posebno pravosudnim, nisu me zaštitile nadležne institucije, pa ni Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije – APIK. Naprotiv, štitili su one koje sam prijavila zbog korupcije, naročito u Tužilaštvu BiH koje je najslabija karika u borbi protiv korupcije u državi”, tvrdi Lovrić.

Dodaje kako je, zbog svega kroz što je prošla, završila bez sredstava za život i kao kronični bolesnik.

Ipak, poručuje da od borbe neće odustati, te ne isključuje ni svoje pojavljivanje i prosvjed na Trgu Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close