Zakon

Prijavio korupciju, pa izložen disciplinskom progonu: Jesu li "zviždači" u BiH zaštićeni?

Prije tri godine Edin Mešić prijavio je nepravilnosti oko zakupa carinskih terminala Uprave za neizravno oporezivanje gdje su se milijunski javni prihodi, kako tvrdi, prelijevali u privatne džepove.
Vijesti / Flash | 04. 11. 2021. u 07:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Emir Mešić koji je prije tri godine prijavio koruptivne radnje u Upravi za neizravno oporezivanje BiH tvrdi da je izložen disciplinskom progonu u instituciji u kojoj je zaposlen.

Prije tri godine Edin Mešić prijavio je nepravilnosti oko zakupa carinskih terminala Uprave za neizravno oporezivanje gdje su se milijunski javni prihodi, kako tvrdi, prelijevali u privatne džepove. No, umjesto da se kazne počinitelji nezakonitih radnji, disciplinski progon u instituciji u kojoj je zaposlen proživljava, kaže, upravo on.

"Nakon što sam prijavio korupciju u UNO, iako sam zaštićeni prijavitelj, već imam tri disciplinska postupka, dva degradiranja, jedno rješenje o prestanku radnog odnosa koji nije stupio na snagu i taj disciplinski progon se nastavlja i dalje", kaže Mešić.

Video: Disciplinski progon zbog prijave korupcije

Pravosudne institucije još nisu reagirale. Neobjašnjivo je, kažu u "Transparency internationalu" (TI BiH), i što Agencija za prijavu korupcije nije poduzela niti jednu zaštitnu radnju prema Mešiću iako ima status zaštićenog prijavioca.

"Svi disciplinski postupci i slučaj Mešića pokrenut je nakon što je prijavio korupciju. Jedan od disciplinskih postupaka se odnose na to što je Mešić javno progovorio o korupciji i to za Agenciju nije bilo dovoljno da smatra da se radi o štetnoj radnji i da ga zaštiti iako je i Ombudsman zauzeo stav da je nedopustivo da zbog javnog progovaranja protiv korupcije nekog disciplinski progone", ističe Uglješa Vuković iz TI BiH.

Iz Uprave za neizravno oporezivanje navode da su disciplinski postupci pokrenuti zbog teže povrede službene dužnosti u okviru njegovog radnog mjesta. U Agenciji za prevenciju korupcije kažu da su postupili po prijavi Emira Mešića, ali da se na osnovu zapisnika upravne inspekcijе nije moglo povezati da se protiv njega vode disciplinski postupci zbog prijave korupcijе.

"I mi smo uporedili sa tim zapisom i definirali da ih ne možemo povezati sa štetnom radnjom da njega neko progoni zato što je on to prijavio. Nema načina da se poveže, mi možemo da sumnjamo i to sve i zato smo i tražili upravnu inspekciju", kaže Hasim Šabotić, direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH.

Dok konačno očekuje da bi se Tužiteljstvo BiH do kraja godine moglo očitovati po njegovoj prijavi, Mešić najavljuje i da će pred Sudom BiH pokrenuti postupak protiv Agencije za prevenciju korupcije jer mu nije pružena adekvatna zaštita.

 

Kopirati
Drag cursor here to close