Zaštititi prijavitelje

Borba protiv korupcije: Kako završe zviždači u BiH?

Sustav još nije dovoljno dobar i generalno, ne isplati se prijavljivati korupciju, ali to ne znači da od sustava treba odustati.
Vijesti / Flash | 24. 10. 2022. u 07:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uprava za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UNO BiH) podnijela je tijekom devet mjeseci ove godine 22 prijave Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine zbog osnovane sumnje da je poreznom utajom ili prevarom državni proračun oštećen za 7,1 milijun maraka.

Porezni inspektori su tijekom kontrola poreznih obveznika utvrdili 47,3 milijuna maraka dodatnih obaveza i podnijeli 2.545 prekršajnih naloga u iznosu od 8,3 milijuna maraka.

Korupcija ima ime i prezime i ne može se vezivati za instituciju, tvrde u Upravi za neizravno oporezivanje. Na besplatnoj info-liniji evidentirane su 532 prijave građana, od čega se 26 odnosi na sumnju na korupciju. Zbog toga je protiv jednog radnika Uprave za neizravno oporezivanje ove godine proslijeđen izvještaj Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine.

"Od naših obveznika, ukoliko se susretnu s ovim problemom, očekujemo da nam daju konkretne podatke, bez bilo kakvog straha i bojazni o tome ko je lice koje radi u Upravi za neizravno oporezivanje, ako je tražilo mito ili bilo kakav drugi oblik dara ili koristi“ , kaže glasnogovornik Uprave Ratko Kovačević.

Emir Mešić prije četiri godine prijavio je korupciju u vezi sa iznajmljivanjem carinskih terminala. Iako je dobio status zvizdača, osobe koja prijavi korupciju na radnom mjestu i bude zaštićena od odmazde i progona, na kraju je dobio otkaz.

"Nakon što sam prijavio korupciju u Upravi za neizravno oporezivanje, iako sam zaštićeni prijavitelj, već imam tri disciplinska postupka, dva degradiranja, jedno rješenje o prestanku radnog odnosa“, navodi Mešić.

Urednik BIRN-a, Semir Mujkić koji je istraživao korupciju i utaju u Upravi za neizravno oporezivanje, ističe da Agencija za prevenciju i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) mora zaštititi zviždače, a tužiteljstva bi trebala brže rješavati slučajeve korupcije. Prije svega, ističe on, sankcionirati korupciju unutar Uprave za neizravno oporezivanje, kao poruku drugima da se ne isplati.

"Da sustav još nije dovoljno dobar i da se, generalno, ne isplati prijavljivati korupciju, što ne znači da od sustava treba odustati. Jednostavno, treba govoriti puno više o tome na koji način se sustav može poboljšati, što se konkretno može uraditi da se zaštite zvizdači“, tvrdi Mujkić za BHRT.

I u 'Transparency International'-u smatraju da je nedopustivo da umjesto da APIK zaštiti zviždača, u slučaju Mešić sumnja u njegove dobre namjere. U APIK-u su ranije rekli da ne mogu povezati disciplinske prijave protiv Mešića sa prijavom korupcije.

"To što Uprava za neizravno oporezivanje poziva građane jeste ohrabrujuće, međutim, upitno je na koji način bi njihovi inspektori i svi zaposleni u Upravi za neizravno oporezivanje postupili, budući da smo imali ozbiljne navode u javnosti o korumpiranosti upravo tih inspektora", navodi Damjan Ožegović iz Transparency International u Bosni i Hercegovini.

U akciji 'Stop švercu' i uz pomoć prijava građana ove godine oduzete su cigarete i duhan u vrijednosti od šest milijuna maraka.

Kopirati
Drag cursor here to close