Nihad Aličković

Prosvjedi ispred OHR-a: Plašenje trećim entitetom

Aličković je ocijenio kako se možda i zakasnilo sa prosvjedima, ali da će se ''pokušati svim silama'' utjecati da Schmidta da povuče svoju odluku.
Vijesti / Flash | 24. 10. 2022. u 17:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nihad Aličković, jedan od organizatora prosvjeda ispred zgrade OHR-a, kazao je za N1 kako se danas u Sarajevu "izvršava volja građana" i da je ovo nezadovoljstvo rezultata pogrešne odluke visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta koji je u izbornoj noći nametnuo izmjene Izbornog zakona.

Aličković je ocijenio kako se možda i zakasnilo sa prosvjedima, ali da će se ''pokušati svim silama'' utjecati da Schmidta da povuče svoju odluku.

''Pokušat ćemo svim silama, na svaki način da visoki predstavnik povuče svoje odluke, koje prave jedan rezervat u državi. Cementiraju etničke podjele. U slučaju da to ne uradi, onda ćemo od međunarodne zajednice Europskog parlamenta, Bruxellesa, Strasbourga… tražit ćemo da se Schmidt smjeni i da se imenuje novi visoki predstavnik. Prosvjedi nisu usmjereni protiv OHR-a i visokog predstavnika, nama međunarodna zajednica treba, ali ne treba da gleda kako se provodi aparthejd i kako se uspostavlja treći entitet. To je najveća bol što građani ponovo gledaju kako međunarodna zajednica ponovo nanosi štetu Bosni i Hercegovini kao devedesetih'', poručio je.

''Ovo je skup građana BiH, ima nas iz 15 gradova. Ja znam ovdje ljude koji nisu Bošnjaci, tako da je van pameti takvo etiketiranje. Imate sada između četiri i pet tisuća građana. Ti koji su pokušali sabotirati prosvjed nazivaju ga bošnjačkim. Bio je pokušaj da se otkaže prosvjed, ja to nisam dozvolio. Ne može se igrati sa građanima'', zaključio je jedan od organizatora.

Naveo je kako će se u slučaju ''potrebe za većim protestima'' tražit dodatna sredstva da se organizira dolazak ljudi i iz drugih gradova.

Aličković je na kraju komentirao navode kako je Schmidt svojom posljednjom odlukom izašao u susret HDZ-u. Odbacio je tvrdnje da su Hrvati majorizirani u državi.

''Godinama se nameće priča da su Hrvati majorizirani što je van pameti. Hrvatski narod nije ugrožen, znamo sa koliko samo ministarstava i sektora upravljaju. To što je hrvatski narod sebe doveo u situaciju da ih je ostao mali postotak u BiH, zato što je Hrvatska ušla u EU – to je njihov problem. To će sutra možda biti problem srpskog i bošnjačkog naroda. Ovo je priča o građanskoj BiH, nedjeljivoj i cjelovitoj. Mi trebamo ukinuti dva entiteta, a ne da uspostavljamo treći'', poručio je Aličković i dodao kako podržava da se svaki građanin bori za svoja prava, ali ne na način da ''radi štetu drugima''.

Kopirati
Drag cursor here to close