Sarajevo

Novi prosvjedi ispred OHR-a, jednoj osobi pozlilo

Razlog prosvjeda je nezadovoljstvo izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i Ustava Federacije BiH koje je na dan Općih izbora nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.
Vijesti / Flash | 24. 10. 2022. u 17:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vše stotina građana okupilo se danas ispred zgrade u kojoj je smješten Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) u Sarajevu kako bi izrazili nezadovoljstvo izmjenama Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH, koje je u izbornoj noći nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt.

Prosvjede je organizirala neformalna grupa građana koja je na društvenim mrežama poručila "Ili povlačenje odluka ili smjena Schmidta".

'' Zbog građanske države, zbog Bosne i Hercegovine, zbog nepravde jer ne smijemo više dopustiti 1992. godinu ni politički'', poručeno je s prosvjeda.

Jednoj osobi pozlilo

Kako javlja N1, jednoj osobi je pozlilo tijekom okupljanja, a hitna pomoć je uskoro stigla.

Okupljeni prosvijednici na ruke stavljaju bijele trake. Ovim putem žele poručiti kako Schmidt svojim odlukama unosi dodatne podjele u bh. društvo.

Foto:N1 / Novi prosvjedi ispred OHR-a, jednoj osobi pozlilo

Inače, Schmidt se danas obratio javnosti s pojašnjenjem odluka. Odgovorio je na česte upite javnosti zašto slične odluke nisu donesen i za razinu entiteta RS ili državnu razinu, za šta je danas priznao da nešto mora poduzeti.

"U ovom trenutku sam sagledao pitanje funkcionalnosti FBiH. Moj recept je uzeti učešće svih građana. Ponekad ljudi previše pričaju jedan o drugom, umjesto zajednički", rekao je, poručujući da će nastaviti sa svojim radom.

Ranije istaknuti zahtjevi organizatora

Ranije su organizatori na društvenim mrežama naveli da će zahtijevati od Schmidta da primi građane i organizatore na sastanak te su kratko poručili: “Ili povlačenje odluka ili smjena Christiana Schmidta”.

“Svi moraju shvatiti da je ovo stavljanje u rezervat najmnogobrojnijeg naroda koji je jedini ginuo da bi državu sačuvao, nemoguće. Nećemo dozvoliti nikakvim lobijima bilo čijih interesa da se Bosnom igra i donose odluke koje nemaju smisla i koje su diskriminirajuće po jedna narod”, naveo je Nihad Aličković, jedan od organizatora prosvjeda.

Podsjetimo, prosvjedi ispred OHR-a održani su i 25. srpnja te 7. rujna.

Kopirati
Drag cursor here to close