Schmidt

OHR podsjetio na mjere: Federacija više neće biti taoc

Na Twitter nalogu OHR-a pobrojano je koje su to uvedene mjere, među kojima je, kaže Schmidt, i ona koja ''unapređuje odlučivanje u Federalnom parlamentu…''
Vijesti / Politika | 04. 10. 2022. u 13:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) objavio je deset mjera za unapređenje funkcionalnosti Federacije Bosne i Hercegovine koje su proizlaze iz nametnutih izmjena Izbornog zakona BiH.

''Nakon ovih odluka, nijedna politička stranka, niti bilo koji izabrani dužnosnik, neće više moći držati Federaciju taocem'', kazao je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt.

Na Twitter nalogu OHR-a pobrojano je koje su to uvedene mjere, među kojima je, kaže Schmidt, i ona koja ''unapređuje odlučivanje u Federalnom parlamentu s jasnim rokovima kako bi se spriječile blokade''.

Navedeno je kako je pojednostavljeno imenovanje sudaca u Ustavni sud Federacije BiH te mjere ''kojima se sprečava zloupotreba mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa s pitanjima koja nisu jasno navedena u Ustavu Federacije BiH''.

Pojednostavljeno je i imenovanje sudaca u Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda FBiH te ''unaprijeđena proporcionalnost predstavljanja konstitutivnih naroda i regionalna zastupljenost Ostalih u Domu naroda Parlamenta FBiH''.

Također, ''pojednostavljena je procedura izbora izaslanik u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH te poboljšana transparentnost i ekspeditivnost u procesu potvrde listi kandidata za predsjednika i potpredsjednike FBiH'', tvrdi Schmidt.

Naglašava da je ''pojednostavljena procedura za nominiranje kandidata za predsjednika i potpredsjednike FBiH, pojašnjena i zakonodavno utvrđena ograničenja u pogledu zastupljenosti kako bi se potaklo stvaranje koalicija i spriječila prezastupljenost''.

I na kraju ovim izmjenama dat je nalog parlamentarnim tijelima u Federaciji BiH da osiguraju učešće građana, uključujući i mlade, u zakonodavnom odlučivanju.

Kopirati
Drag cursor here to close