Zbog ratnih zločina

Uhićen bivši časnik vojske bosanskih Srba Ratko Đurković, prosvjed u Ugljeviku

Boračka organizacija općine Ugljeviknajavila je konferenciju za novinare kako bi izrazili nezadovoljstvo jutrošnjim uhićenjem Ratka Đurkovića
Vijesti / Flash | 08. 09. 2020. u 11:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši časnik vojske bosanskih Srba Ratko Đurković uhićen je u utorak pod sumnjom da je počinio ratne zločine, objavili su lokalni mediji.

Đurkovića (76) su u u obiteljskoj kući u mjestu Ugljevik u sjeverostočnoj Bosni uhitili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i odveli ga na ispitivanje.

Đurković je pod istragom zbog sumnje da je po zapovjednoj odgovornosti povezan s  ratnim zločinima počinjenim nad Bošnjacima u Teočaku.

U tom su mjestu 1992. godine pripadnici vojske i policije bosanskih Srba u kampanji entičkog čišćenja prognali stotine Bošnjaka a više od 60 ih je ubijeno.

Uhićeni Đurković je tijekom rata bio zapovjednikom bataljuna u vojsci bosanskih Srba i imao je čin bojnika.

Inače, boračka organizacija općine Ugljevik osudila je uhićenje bojnik Vojske Republike Srpske Ratka Đurkovića, navodeći da su ga u obiteljskoj  kući u Ugljeviku uhitili pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH.

"Osuđujemo uhićenje našeg suborca, posebno na tako gnusan način, dolaženjem rano ujutru u obiteljsku kuću i prepadanjem članova njegove obitelji, a riječ je o osobi koja ima 76 godina", rekao je novinarima predsjednik Boračke organizacije Ugljevika Jovan Marinković.

Marinković je dodao da je Đurković, radeći kao nastavnik i direktor škole, izveo brojne generacije ugljevičkih učenika i da u ovoj lokalnoj zajednici služi za primjer, te da je prije rata bio predsjednik Skupštine općine Ugljevik i na mnogim odgovornim funkcijama.

"Na početku obrambenog rata odmah je stupio u Vojsku Republike Srpske, gdje je sve funkcije obavljao časno i pošteno, boreći se za svoj narod i Republiku Srpsku, a nama borcima služio je za primjer čojstva i poštenja", rekao je Marinković.

Prema njegovim riječima, Đurković je i predsjednik ugljevičkog SUBNOR-a i cijeli život borio se protiv fašizma, rasizma i ostalih pošasti.

"Takav čovjek ne zaslužuje da bude uhićen i osumnjičen za bilo kakvu nečasnu radnju", poručuju iz Boračke organizacije Ugljevika, a prenosi Srna.


Kopirati
Drag cursor here to close