Odlikovanje

Jelić odgovorio SDA: Niti ja niti moje postrojbe nismo počinili nikakav ratni zločin

''Važno mi je naglasiti, ja nemam dvojno državljanstvo. Ja sam državljanin samo Republike Hrvatske, nisam državljanin Bosne i Hercegovine'', kazao je Jelić.
Vijesti / Politika | 02. 08. 2020. u 16:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zlatan Mijo Jelić, zapovjednik Specijalne policije MUP-a Hrvatske Republike Herceg-Bosne odgovorio je na optužbe SDA, odnosno konstrukciju da bi umjesto odlikovanja od predsjednika Republike Hrvatske trebao biti izručen BiH.

Jelić je najmlađi ratni general HVO-a, a njegove su postrojbe pridonijele izvršenju VRO Oluje. Iako je državljanin samo Republike Hrvatske, SDA tvrdi da ga treba izručiti u BiH, gdje bi mu se sudilo po zakonu koji u vrijeme rata nije niti vrijedio. Pri tome, optužnica protiv njega, koja ima više 6000 stranica je pročitana i potvrđena u samo sedam radnih dana, navodi narod.hr.

Specijalna policija Herceg-Bosne i operacija Ljeto ’95.

''Odlikovanje primaju svi pripadnici odnosno kompletna postrojba Specijalne policije MUP-a Hrvatske Republike Herceg-Bosne. Ovo odlikovanje je dokaz, koliko su pripadnici MUP-a Hrvatske Republike Herceg-Bosne imali veliki i nemjerljiv doprinos u Domovinskom ratu, a samim time i u svim operacijama koje su dovele do VRO Oluje i njene same operacije.

Specijalna policija je u suradnji s Četvrtom i Sedmom gardijskom brigadom 28. srpnja u operaciji Ljeto ’95. u ranim jutarnjim satima ulazi i zauzima Bosansko Grahovo i na taj način presijeca komunikaciju Knin-Banja luka i s operacijom Ljeto ’95. Knin dolazi u totalno okruženje te bosanski Srbi više nisu u stanju slati bilo kakvu pomoć krajiškim Srbima niti su mogli intervenirati'', govori general Zlatan Mijo Jelić za Narod.hr.

Inače, sektor Specijalne policije Herceg-Bosne osnovan je u prvom mjesecu 1994. godine.

‘Optužnica se svodi na UZP sa Šuškom, Tuđmanom, Kordićem i Bobanom'

''Što se tiče prozivanja mene osobno od svih muslimanskih stranaka na čelu sa SDA-a i SDP-a BiH, mogu samo reći da ja osobno nikad nisam zapovjedio ni počinio bilo kakav ratni zločin što je vidljivo i iz optužnice koja je dignuta protiv mene, a koju sam preko svojih odvjetnika dobio početkom 2016. godine. Također želim naglasiti da se cijela optužnica svodi na udruženi zločinački pothvat i agresiju Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu. U toj optužnici se uglavnom spominju sve postrojbe HVO-a, svi viši ratni zapovjednici, a u jednom momentu se spominje da smo svi sastavni dio udruženog zločinačkog pothvata na čelu s Gojkom Šuškom, Franjom Tuđmanom, Dariom Kordićem i Matom Bobanom.

Važno mi je naglasiti, ja nemam dvojno državljanstvo. Ja sam državljanin samo Republike Hrvatske, nisam državljanin Bosne i Hercegovine. Ja nisam nikakav bjegunac, da sam dobio da se izjasnim o krivnji u svezi optužnice iz pravosuđa BiH, početkom 2016. u Zagrebu i uredno sam se odazvao tom pozivu te sam dao iskaz Županijskom sudu u Zagrebu. Nisam imao poziv u Sarajevo'', govori zapovjednik Specijalne postrojbe MUP-a Hrvatske Republike Herceg-Bosne.

Optužnica koja ima više 6000 stranica pročitana i potvrđena u 7 radnih dana

''Apsurd je još veći glede mog predmeta, što se u BiH još uvijek sudi po dva zakona. Hrvatima se sudi po novom zakonu donesenom 2003., a Muslimanima se sudi po kaznenom zakonu SFRJ; što je presedan da se nekome sudi po zakonu koji nije vrijedio u to vrijeme iako je međunarodni sud za ljudska prava u Strasbourgu u više navrata donio odluku da se svim osumnjičenima u BiH mora suditi po istom zakonu koji je vrijedio u to vrijeme, odnosno po zakonu iz SFRJ.
Da paradoks bude još veći, želim istaknuti da moja optužnica ima 6726 stranica i da je sud BiH optužnicu zaprimio na Badnji dan 2015. godine i da je tih 6726 stranica zaprimio, pročitao, proučio i potvrdio za 7 radnih dana. Također, tadašnji glavni tužitelj je nakon nekoliko godina smijenjen i optužen za kriminal i korupciju.

Nadalje, u mom slučaju je tužitelj musliman, sudac musliman; i vještak također musliman te bivši pripadnik sigurnosnih službi Armije BiH'', objašnjava general Jelić.

'Moja agonija i moj progon počinje kada sam postao svjedokom obrane šestorke u Haagu'

''U javnosti posebno želim prvi puta naglasiti, moja agonija i moj progon počinje od 2009. godine kada sam prihvatio biti svjedok obrane na poziv obrane Valentina Čorića, našoj šestorci u Haagu i nakon toga sam imao pritiske od Ureda haaškog tužiteljstva u Sarajevu koji vršio na mene pritisak da moram biti svjedok suda, da ne smijem biti svjedok obrane, i ako ne budem svjedok suda, da će podignuti protiv mene optužnicu. Ja sam kategorički odbio bilo kakvo koketiranje s vragom, bio sam dva puta u Haagu svjedok obrane i Haaški tribunal u suradnji s tužiteljstvom BiH ispunio je svoje prijetnje i podigao optužnicu protiv mene.

Još jednom želim poručiti da nisam ni počinio ni zapovjedio bilo kakav zločin što ću dokazati u procesu koji kreće u Hrvatskoj. Svima koji me žele zastrašiti još jednom poručujem da sam ponosan na svoj ratni put, ponosan na zapovijedanje postrojbama Specijalne policije i da sam ponosan što sam bio vojnik Franje Tuđmana, Gojka Šuška, Mate Bobana i Ante Gotovine'', zaključio je Jelić.

Podsjetimo, general Jelić bi u ime Specijalne policije MUP-a Hrvatske Republike Herceg-Bosne, od predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića trebao primiti odlikovanje za ulogu u oslobađanju Hrvatske zajedno s četiri gardijske brigade HVO-a, a protiv toga se u subotu pobunila vodeća bošnjačka stranka SDA. ''Uručivanje odličja takvoj osobi predstavljalo bi anticivilizacijski čin vlasti Hrvatske koji je protivan europskim vrijednostima'', ustvrdili su u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close