Osuda opravdana

Tužiteljstvo u Haagu: Mladić ratni zločinac, a ne heroj

Žalbeni proces je danas dovršen nešto poslije 19 sati, nakon iznošenja žalbi obrane, veliki broj pauza.
Vijesti / Flash | 25. 08. 2020. u 20:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici tužiteljstva danas su pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za kaznene sudove u Hagu tijekom žalbenog procesa bivšem zapovjedniku Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću naveli da je Mladić ratni zločinac, a ne heroj i da je osuda na doživotni zatvor opravdana, dok je obrana Mladića zatražila da se prvostepena presuda preinači.

Žalbeni proces je danas dovršen nešto poslije 19 sati, nakon iznošenja žalbi obrane, veliki broj pauza zbog prekida video-veze, ali i iznošenja argumenata po žalbama tužiteljstva. Nastavak je sutra ujutro u od 9.30 sati, kada će mogućnost da govori imati i Mladić.

Odbrana bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića danas je negirala da je Mladić bio akter udruženog srpskog zločinačkog poduhvata protiv Bošnjaka i Hrvata širom BiH te pozvala da se preinači prvostupanjska presuda koja je osudila Mladića za udruženi zločinački poduhvat, a pozvali su i da Mladić bude oslobođen krivice za genocid u Srebrenici.

Branilac Mladića Dragan Ivetić ocijenio je da je prvostupanjsko vijeće "počinilo jasnu grešku u rezoniranju kada je zaključilo da je Mladić dao značajan doprinos udruženom zločinačkom poduhvatu", koji je trajao od 1991. do 1995. godine.

On je rekao da su mnogi zločini počinjeni pre nego što je Mladić došao u Bosnu i Hercegovinu i u svibnju 1992. godine preuzeo zapovijed nad Vojskom Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, Mladiću je prvostupanjskom presudom pripisana odgovornost za zločine srpskih paravojnih formacija, unatoč dokazima da je on naređivao rasformiranje tih formacija.

Pravna zastupnica Mladića Peta-Louise Baggot takođe je osporavala dokaze i svjedočenja na osnovu kojih je Mladić osuđen.

Iz obrane Mladića se moglo čuti i da je operacija "Krivaja ‘95” bila legitimna vojna operacija, da je veliki broj Bošnjaka stradao u legitimnim napadima na kolonu kroz šumu, kao i da Mladić nije znao za bilo kakav plan ubojstva vojno sposobnih muškaraca. 

U tijeku današnjeg dana, Mladić je zamolio da pauze sutra budu kraće od sat vremena.

"Devet sati sam ovde. Ja bih vas zamolio da sutra procedura bude manja pauza", naveo je.

Na to je predsjedavajuća odgovorila da su pauze za čišćenje sudnice i dogovoreno je da tajnik vidi je li moguće da one budu kraće.

Nije ratni heroj, već zločinac

Tužiteljica iz Haga Laurel Baig odgovorila je na argumente obrane tako što je rekla da Mladić "nije ratni heroj, već ratni zločinac", te podsjetila na veliki obim dokaza uvrštenih u spis i saslušavanje skoro 600 svjedoka, ukazavši da je njegova presuda na doživotni zatvor opravdana.

"Ratko Mladić nije heroj, on je ratni zločinac. Upotrijebio je svoju vojnu moć da bi namjerno ciljao civilno stanovništvo i da bi razorio živote i civilne zajednice. Izrečena mu je presuda kako treba nakon fer suđenja. Za ovu težinu zločina on je pravedno osuđen na doživotnu kaznu zatvora", rekla je.

Ona je predložila da se Mladićeva žalba u potpunosti odbaci.

Prema njenim riječima, Vijeće je razumno zaključio da se Mladić kada je postao zapovjednik VRS priključio drugim liderima bosanskih Srba u postizanju cilja, odnosno toga da se sve općine u BiH isprazne od nesrpskih civila.

Ona je podsjetila i na događanja u Prijedoru, kada su neke žrtve prisiljene da skaču s mostova dok je pucano na njih, na organizirane konvoje autobusa i vozova.

"To su bila ljudska bića, plašili su se za živote. Gušili su se u kamionima, hladnjačama, bili su transportirani teretnim vozilima. Snage bosanskih Srba željeli su da se oni nikada ne vrate", dodala je.

Tužiteljica Barbara Goy je govorila o osudi Mladića za teroriziranje građana Sarajeva te navela da Mehanizam ima nadležnost nad kaznenim dijelom teroriziranja kao ratnog zločina i tako odgovorila na stav obrane da se taj dio presude odbaci.

Žalbeni proces je bio prekidan više puta na nekoliko minuta, pa je obrana svoje obrazlaganje argumenata prekidala zbog prekida veze sa sucima, a ponekad je određivana i pauza od sat vremena.

Zbog koronavirusa, u sudnici u Haagu od petočlanog sudskog veća nalazila se samo sutkinja Elizabeth Ibanda-Nahamya, dok su ostale suci prisutne online.

Tijekom dana, predsjedavajuća je zbog prekida veze rekla da će dijelove argumenata obrane koje nije čula, morati da pogleda naknadno u transkriptu.

Ranija presuda 

Prvostupanjskom presudom Haškog tribunala, Mladić je 22. studenog 2017. godine osuđen na kaznu doživotnog zatvora za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona ili običaja ratova. On je proglašen krivim za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Na stupanjsku presudu, žalbe su uložili i odbrana i tužiteljstvo. Haško tužiteljstvo je tražilo da Mladić bude proglašen krivim i za genocid počinjen u još šest općina u Bosni i Hercegovini 1992. godine, a Mladić je zatražio oslobađajuću presudu, ponovno suđenje ili umanjenje izrečene kazne.

Optužnica protiv Mladića prvobitno je podignuta 24. srpnja 1995. godine. Nakon što je u bjegu proveo skoro šesnaest godina, on je uhićen u Srbiji 26. maja 2011. godine i prebačen na MKSJ 31. svibnja 2011. godine.

Suđenje je počelo 16. svibnja 2012. godine i trajalo je ukupno 530 dana, tijekom kojih je prihvaćeno 9.914 dokaznih predmeta, a Pretresno vijeće je saslušalo ili primilo svjedočenja ukupno 592 svjedoka, prenosi N1.

Kopirati
Drag cursor here to close