Mirni prosvjedni skup

Prosvjed u Mostaru: Svi u 18h na Španjolski trg

Mirnim prosvjedima nastoji se skrenuti pažnja javnosti na problem femicida, nasilja nad ženama, ali i iznijeti zahtjeve upućene svim nositeljima vlasti kako na lokalnom, županijskom tako i na državnom nivou.
Vijesti / Flash | 14. 08. 2023. u 08:30 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Inicijativa građanki/na Mostara organizira mirni prosvjedni skup danas u 18 sati na Španjolskom trgu u Mostaru.

''Mirnim prosvjedima nastojimo, zajedno, skrenuti pažnju javnosti na problem femicida, nasilja nad ženama, ali i iznijeti zahtjeve upućene svim nositeljima vlasti kako na lokalnom, županijskom tako i na državnom nivou'', priopćeno je iz Inicijativa građanki/na Mostara.

Iz te nevladine organizacije traže od nositelja vlasti u Bosni i Hercegovini da problemu femicida i sve češćoj pojavi femicida u BiH pristupe ozbiljno.

Zahtijevaju uvođenje pravne definicije femicida, uvođenje femicida kao kaznenog djela u sve zakonske i podzakonske akte, te hitno usklađivanje kaznenih zakona s Istanbulskom konvencijom i revidiranje kaznenih praksi, kao i osiguravanje prevencije i zaštite od nasilja nad ženama kroz nadležne institucije i multisektorske protokole.

Također se zahtijeva dosljedna primjena zakona i u slučajevima kada dođe do smrtnog slučaja kao posljedice nasilja u porodici, da se počinitelju sudi prema odredbama zakona koje će utvrditi težu kaznu.

Kopirati
Drag cursor here to close