Slobodan Javor

Propadanje cjepiva - Direktor Doma zdravlja Prijedor ponudio ostavku

"Meni je veoma drago da je pokrenuta istraga u ovom slučaju, jer samo tako možemo utvrditi da li je bilo ljudske odgovornosti", kaže Javor.
Vijesti / Flash | 15. 04. 2021. u 11:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vršitelj dužnosti direktora Doma zdravlja Prijedor Slobodan Javor ponudio je danas ostavku na ovu dužnost iz moralnih razloga zbog događaja koji su doveli do prekida cijepljenja protiv virusa korona početkom ovog tjedna.

"Odgovorno tvrdim da sam kao direktor učinio sve da bih spriječio ovo što se danas i ovaj tjedan dogodilo i događa. Kao odgovoran čovjek, iz moralnih razloga nudim svoju ostavku ljudima koji su me imenovali na ovu funkciju", rekao je Javor na konferenciji za novinare u Prijedoru.

Istaknuo je da javnost treba da zna da ovo nije prvi put da u ovoj zdravstvenoj ustanovi dolazi do prekida hladnog lanca i da se ista ili slična situacija dogodila i prije otprilike godinu dana kada je tadašnja skupštinska većina predvođena SNSD-om razriješila direktora Doma zdravlja iz DNS-a i imenovala novog direktora iz SNSD-a.

"U to vrijeme došlo je do prekida hladnog lanca cjepiva koje su bile smještene u dva odvojena frižidera na dvije odvojene lokacije. Ono što je zanimljivo je da u tom trenutku nije nestalo struje, već kabl iz tih frižidera nije bio dovoljno uključen u struju, odnosno bio je u utičnici, ali nije bio uključen u struju. Da li je to bio ljudski faktor ili ne, u to ne ulazim", naveo je Javor.

On je podsjetio da ga je Skupština grada imenovala 15. ožujka, da je dužnost preuzeo prije nešto više od tri sedmice, da je posebno obratio pažnju na čuvanje cjepiva, imajući prethodno iskustvo i saznanja o slučaju koji se desio prethodnom direktoru iz SNSD-a i da je urađeno sve što se moglo uraditi da se spriječi prekid hladnog lanca – od nabavke frižidera, zamrzivača, UPS-a, nadzora i aplikacije koja je pratila temperaturu unutar frižidera.

Dodao je da radi zaštite istrage koja je u toku ne može trenutno davati više informacija, dodajući da su propale 1.342 cjepiva i da očekuje da se revakcinacija nastavi iduće sedmice.

"Meni je veoma drago da je pokrenuta istraga u ovom slučaju, jer samo tako možemo utvrditi da li je bilo ljudske odgovornosti", kaže Javor.

U Prijedoru je ove sedmice privremeno obustavljeno davanje druge komponente vakcine "Sputnjik V", budući da je zbog nestanka električne energije u više navrata došlo do prekida hladnog lanca cjepiva.

Okružno javno tužiteljstvo Prijedor formiralo je na osnovu medijskih napisa predmet o propadanju određene količine cjepiva u ovom gradu.

Kopirati
Drag cursor here to close