Branislav Zeljković

Propadanje cjepiva u Prijedoru: Greške se događaju

Sutra će se imati potpune informacije o tome šta se zapravo dogodilo.
Vijesti / Flash | 14. 04. 2021. u 19:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

O misterioznom tretmanu cjepiva u Prijedoru u Federaciji danas govorio je direktorom Instituta za javno zdravstvo RS-a, Branislavom Zeljkovićem.

Kaže da će sutra imati potpune informacije o tome šta se zapravo dogodilo.

"Bez obzira o kojoj je količini radi, nažalost, u takvoj smo situaciji da što prije moramo pronaći način da po drugi put cijepimo osobe koje su trebale biti cijepljene tim dozama."

Navodi da će osobe koje su primile prvu dozu biti ponovno cijepljene i drugom dozom, samo se mora vidjeti u kojem vremenskom okviru.

"To se mora dogoditi što prije jer ruski proizvođač dozvoljava odstupanje od 21 dana. Samim tim, što je najvažnije, neće biti ugrožen njihov proces cijepljenja nego će samo biti prolongiran u određenom periodu. Jako je bitno da su oni primili prvu dozu i na taj način su već dobrim dijelom zaštićeni. Građani ne trebaju brinuti, bit će osigurane doze na odgovarajući način da se oni ponovno cijepe, odnosno da im se pruži kompletno cijepljenje."

Zdravstveni radnici su prošli obuku u vezi s procesom cjepiva, koju je organizirao Institut. Na pitanje kako je došlo do ove situacije i šta se dogodilo s hladnjakom koji im je osigurao Institut, kaže: "Tijekom rada se događaju greške. Moramo biti svjesni da je ogroman pritisak na zdravstvene radnike u ovom trenutku i da u svakoj sekundi, pored redovnih obveza, veliku odgovornost predstavlja cijepljenje. Želimo da se ustanove točne činjenice kako je do toga došlo. Neophodno je napomenuti da je Domu zdravlja Prijedor osiguran kombinirani frižider/zamrzivač za čuvanje cjepiva. Oni su, zahvaljujući svojim sredstvima i svom angažmanu, osigurali još jedan zamrzivač u kojem su čuvali navedena cjepiva. Samim tim, kako smo preliminarno obaviješteni, uslijed nestanka električne energije došlo je do iskakanja zamrzivača iz temperaturnog režima i samim tim narušavanja temperaturnog režima samog cjepiva. Nažalost, cjepiva se čuvaju na jako osjetljivom temperaturnom režimu, naročito kada je u pitanju ruska vakcina Sputnik V i taj temperaturni režim od -17 stupnjeva ima jako malu varijaciju. Greške u radu se događaju, cilj je da se svedu na minimum. Ovo su, naravno, neke situacije koje je nemoguće predvidjeti. bitno je da što prije saniramo nastalu štetu."

Zeljković navodi i da se ista situacija može dogoditi svakome i svugdje i da je neophodno oigurati osiguravajuće mehanizme koji će pružiti siguran dotok električne energije u slučaju nestanka.

Kaže da dodatne količine cjepiva očekuju iz više pravaca.

"Očekujemo mnogo veći broj doza Sputnik V cjepiva. Očekujemo dodatne količine cjepiva i preko Covax mehanizma, a s druge strane postoji donacija Republike Kine, nekih 50.000 Sinopharm cjepiva i naravno RS očekuje ovih dana donaciju iz Republike Srbije, 20.000 ili više doza''.

Kopirati
Drag cursor here to close