Bez dodatne zaštite

Tužiteljstvo provjerava aferu propalih cjepiva

Zbog svega strahuje oko 140 Prijedorčana koji su jutro nakon incidenta s hladnim lancem ponovno cijepljeni.
Vijesti / Flash | 14. 04. 2021. u 11:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Okružno javno tužilaštvo u Prijedoru provjerava navode i okolnosti zbog kojih je propalo više od 1.300 vakcina Sputnik V.
Mladen Mitrović, glavni okružni javni tužitelj Okružnog javnog tužiteljstva Prijedor za Nezavisne novine je potvrdio pokretanje istrage, a kaže da će provjeriti odgovornost i moguće propuste te u skladu s tim poduzeti i odgovarajuće korake u skladu sa zakonom.

''Mi smo na osnovu saznanja koje smo jučer pribavili formirali predmet kako bi utvrdili sve okolnosti o ovom događaju. Kada se sve to okonča, bit će utvrđeno ima li nečije eventualne odgovornosti'', naveo je Mitrović u izjavi za "Nezavisne novine".

Agregati i (ne)zaštita

Inače, kako N1 saznaje Dom zdravlja ima agregat koji može da podrži HES službu, Hitnu i laboratoriju. Također postoje alarmni sustavi koji se povezuju na mobilne telefone i javljaju promjene temperature. Za zaštitu hladnog lanca uobičajenih cjepiva za dječje cijepljenje koristili su se i UPS uređaji.

U ovom slučaju, dodatne zaštite nije bilo.

Zbog svega strahuje oko 140 Prijedorčana koji su jutro nakon incidenta s hladnim lancem ponovno cijepljeni.

Strahuje i preko 1.500 njih kojima je vrijeme za drugu dozu Sputnika kojeg nema.

Reakcije

Demokratski narodni savez oglasio se povodom propalih cjepiva Sputnik V u Prijedoru. Upitali su: "Tko se to igra sa životima građana Prijedora?".

''Da li nestručno rukovodstvo Doma zdravlja ili SNSD-ova vlast u gradu? Ova pitanje od jučer svi postavljamo, a posebno stariji od 65 godina koji čekaju ponovno cijepljenje. Propalo im je 1.300 doza cjepiva, pokvario se frižider. Kao da je propalo 1.300 boca piva. Sramota, skandal ili neznanje. Čini mi se neznanje. Dok se cijeli svijet bori za svaku dozu cjepiva protiv Kovida-19, građani Prijedora gledaju u nebo. Mole se da im neko pokloni koju dozu jer i ovo malo što su imali je uništeno. Rukovodstvo Doma zdravlja Prijedor se ponašaju kao “slonovi u staklarskoj radnji”. Bace 1.300 doza cjepiva zbog kako kažu prekida” hladnog lanca” i to je to”, rekao je potpredsjednik DNS-a Duško Ivić.

Ističe kako se “to zove neznanje, neodgovornost, bahatost, igranje sa životima građana”.

“Da li znate što znači život, da li ste svjesni što ste učinili? Nije to frižider, nije to boca piva. To su životi građana i to onih koji su nekada gradili ovaj grad koji su svoju mladost dali za njega. Da li vaši mozgovi mogu da shvate da masovno cijepljenje koju nismo ni počeli znači život građana grada Prijedora i RS? Znate li ako se naši građani necijepe bit ćemo izolirani i izopćeni iz zajednice suvremenih europskih zemalja? Da li znate da će ovo da bude blokada i za našu privredu, naša poduzeća koja su izvozno orijentirana?”, upitao je.

“Na rukovodeća mjesta se postavljaju poluobrazovani kadrovi koji nemaju pojma o načinu funkcioniranja, pogotovo zdravstvenog sektora, koji su tu postavljeni po partijskoj podobnosti, a ne po stručnosti. O tom su građani Prijedora već izrazili svoje nezadovoljstvo”, kazao je.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close