Vijeće za tisak

Predstavljena forma za prijavljivanje kršenja slobode medija na platformama društvenih mreža

Ovo sve za posljedicu ima negativan utjecaj na vidljivost medija na društvenim mrežama i direktno na njihove prihode.
Vijesti / Flash | 10. 03. 2024. u 10:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće za tisak i online medije u Bosni i Hercegovini u subotu je u Trebinju urednicima/cama i novinarima/kama lokalnih medija predstavilo formu za prijavljivanje kršenja slobode medija na platformama društvenih mreža.

Novinarski tekstovi nerijetko se označavaju kao dezinformacije i tako se uklanjaju ili im se smanjuje posjećenost na društvenih mreža, dok, s druge strane, isti ne krše nijednu od odredaba Kodeksa za tiskane i online medije BiH. Ovo sve za posljedicu ima negativan utjecaj na vidljivost medija na društvenim mrežama i direktno na njihove prihode.

Forma će služiti za prijavljivanje slučajeva za koje urednici/e i novinari/ke smatraju da predstavljaju kršenje slobode medija, jer je njihov sadržaj neopravdano označen kao dezinformacija ili je uklonjen ili je na bilo koji drugi način oštećen od strane društvenih mreža.

Vijeće za tisak i online medije u BiH će zaprimljene prigovore prosljeđivati na razmatranje članovima Žalbene komisije kako bi ona donijela odluku je li ili ne prekršen Kodeks za tiskane i online medije BiH. Forma je dostupna na stranici Vijeća za tisak i online medije u BiH na linku: https://vzs.ba/krsenje-slobode-medija/.

Forma je nastala u okviru projekta "Izgradnja povjerenja u medije u jugoistočnoj Europi: podrška novinarstvu kao javnom dobru" koji financira UNESCO/EU.

Vijeće je ranije formu predstavilo urednicima/cama i novinarima/kama medija u Banja Luci, a u idućem periodu su planirani i susreti sa urednicima/cama i novinarima/kama medija iz Sarajeva, Mostara, Stoca i Tuzle.

Kopirati
Drag cursor here to close