Apel

Vijeće za tisak upozorava medije - Odgovorno izvještavajte o femicidu

Sve učestalije nasilje u Bosni i Hercegovini izaziva sve veću uznemirenost i nesigurnost građana. Posebnu uznemirenost izazivaju slučajevi femicida zbog načina na koji su izvršeni.
Vijesti / Flash | 22. 02. 2024. u 14:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sve učestalije nasilje u Bosni i Hercegovini izaziva sve veću uznemirenost i nesigurnost građana. Posebnu uznemirenost izazivaju slučajevi femicida zbog načina na koji su izvršeni.

Zbog izuzetne odovornosti medija u izvještavanju o žrtvama i počiniteljima nasilja Žalbena komisija Vijeća za tisak i online medije u BiH apelira na novinare i urednike o potrebi poštivanja profesionalnih standarda i etičkih kodeksa, navode u priopćenju Vijeća za tisak.

Mediji trebaju vršiti prevenciju

''Uprkos očekivanju da mediji preuzmu ulogu prevencije i odgovornog izvještavanja u slučajevima nasilja nad ženama, porodičnog nasilja i femicida, učestalo je kršenje etičkih standarda. Nažalost, u medijskom prostoru dominira senzacionalizam, te su u naslovima često u prvom planu istaknuti detalji koji za zločin nisu relevantni. Najčešće su to detalji koji nisu u interesu javnosti, koji se prenose bez provjere i imaju za cilj samo veću čitanost, a za posljedicu dodatno uvećavanje traume obitelji i osoba koje su preživjele nasilje'', navode u priopćenju.

Posebno je važno žrtvama i obiteljima žrtava prilaziti obzirno i sa pijetetom,dodaju i izvještavati samo na osnovu provjerenih činjenica i pouzdanih izvora.

''Žalbena komisija posebno naglašava obvezu poštivanja privatnosti žrtve i njene obitelji, kao i dostojanstva žrtve femicida, te izbjegavanje izvještavanja koje krivi žrtvu za počinjeno kazneno djelo. Svako odstupanje od profesionalnih i etičkih standarda može izazvati višestruko štetne i dalekosežne posljedice'', navode u priopćenju.

Izvještavanje o femicidu

Upravo zbog toga, Vijeće posebno apelira da u izvještavanju o femicidu i obiteljskom nasilju mediji učine dodatni napor u razlikovanju relevantnih informacija od općeg društvenog interesa, u odnosu na one koji se samo zbog što većeg broja "klikova" prenose bez ikakve provjere, ne vodeći računa o njihovom mogućem pogubnom efektu na već unesrećene obitelji i prijatelje, ali i na širu društvenu zajednicu.

Žalbena komisija Vijeća za tisak i online medije u BiH još jednom skreće pažnju na odredbe Kodeksa za štampane i online medije koji je dostupan na njihovoj web stranici.

Kopirati
Drag cursor here to close