Vjosa Osmani

Predsjednica Kosova: EU treba izvršiti pritisak na Srbiju da prestane s provokacijama

"Pozivam Europsku uniju da izvrši pritisak na Vladu Srbije da hitno prekine provokacije protiv Kosova i zloupotrebe u političke svrhe građana Kosova''
Vijesti / Flash | 21. 09. 2021. u 09:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kosovska predsjednica Vjosa Osmani reagirala je na zahtjev Europske unije da Kosovo i Srbija smire tenzije povodom novonastale situacije na sjeveru Kosova zbog uvođenja novih mjera koje se tiču registracijskih tablica.

Osmani je na Facebooku napisala da je Srbija ta koja krši sporazume iz Bruxellesa, ne Kosovo.

"Kosovo je provelo u potpunosti sporazume potpisane u Bruxellesu, koje je Srbija ignorirala i još uvijek ne uspijeva provesti. Reciprocitet po pitanju registracijskih tablica ne može se smatrati kao akcija koja je pristrana i koja je proizvela tenzije, već je to bilo djelovanje u skladu s potpisanim sporazumom u Bruxellesu. Poštovanje tog dogovora bi trebalo da traži i Europska unija. Srbija je ta koja se od 2016. ponaša 'jednostrano' i ne poštuje potpisane sporazume", napisala je Osmani.

Osmani navodi da Srbija poduzima mjere suprotne od onog što je dogovoreno u Briselu.

"Stvara nelegalne srpske strukture na Kosovu, financira ih i one rade po nalogu države Srbije, time ugrožavaju sigurnost građana i stabilnost regiona. Srbija, po nepromijenjenom receptu iz prošlosti, koristi svoje institucije da ugrozi našu zemlju", piše Osmani, prenosi Kosovo online.

Kosovska predsjednica smatra da nijedna akcija Srbije neće zaustaviti odlučnost Kosova da djeluje u skladu s međunarodnim obavezama za dobrobit svih građana bez obzira na etničku pripadnost.

"Odluka kosovske vlade da provede reciprocitet sa Srbijom donijeta je zbog isteka roka sporazuma o slobodi kretanja dvije zemlje. Shodno tome, odlukom vlade se osigurava jednak tretman i slobodno kretanje građana obje zemlje. Odluka je donijeta i sprovedena na svim graničnim prijelazima, osim na dva prijelaza na sjeveru, gdje lokalne Srbe zloupotrebljava tamošnja srpska vlast i nelegalne strukture", tvrdi Osmani.

Ona je pozvala Europsku uniju da reagira, kako kaže, na provokacije Srbije.

"Pozivam Europsku uniju da izvrši pritisak na Vladu Srbije da hitno prekine provokacije protiv Kosova i zloupotrebe u političke svrhe građana Kosova. Destabilizirajuća politika Srbije na Kosovu i regiji i njihovi hegemonistički ciljevi tzv. ‘srpskog svijeta’ su povratak njihovoj politici '90-ih, koja je uzela mnogo žrtava u našoj regiji", napisala je Osmani na Facebooku.

Kopirati
Drag cursor here to close