Mjere zabrane

Predložen 'kućni pritvor' Abdulahu Skaki

Predloženo određivanje mjera zabrane Abdulahu Skaki
Vijesti / Flash | 19. 06. 2023. u 12:47 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Irfan Redžović / Bivši gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka

Postupajući tužitelji Tužiteljstva Kantona Sarajevo predložili su Općinskom sudu u Sarajevu ukidanje pritvora uz istovremeno određivanje mjera zabrane osumnjičenom Abdulahu Skaki, budući da više ne postoje zakonski razlozi zbog kojih je pritvor određen i zbog činjenice da je istraga protiv osumnjičenog u završnoj fazi i da se uskoro očekuje donošenje konačne tužiteljstke odluke.

Sudu je predložena zabrana napuštanja adrese prebivališa, odnosno, ''kućni pritvor''.

Predloženo je i oduzimanje svih putnih isprava osumnjičenom, među kojima i dvije diplomatske putovnice, zabrana korištenja osobne iskaznice za prelazak granice kao i zabrana komuniciranja sa svjedocima, saučesnicima i prikrivačima u tom predmetu.

Podsjetimo, krajem srpnja Općinski sud u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor Abdulahu Skaki zbog opasnosti od bijega, zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke, prikriti dokaze i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

Skaka je trebao 30 dana pritvora provesti u KPZ Zenica. Razlog tome je kako je tada navedeno smanjenje kapaciteta KPZ Miljacka u Sarajevu i plan prebacivanje pritvorskih jedinica na Igman gdje se gradi najveća pritvorska jedinica na Balkanu.

Inače, Tužiteljstvo KS Abdulaha Skaku sumnjiči za kaznena djela zloupotreba položaja ili ovlasti, nasavjestan rad u službi, krivotvorenje službene isprave, davanja dara i drugih oblika koristi i povreda ravnopravnosti čovjeka i građanina, priopćeno je iz Kantonalnog tužiteljstva KS. 

Nakon uhićenja veleposlanika BiH u Kataru i bivšeg gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake oglasili su se iz SDA izražavajući podršku Skaki te ističući da su ovaj i drugi događaji  dio šireg političkog plana usmjerenog na oslabljivanje najjače stranke Bošnjaka.  

 

Kopirati
Drag cursor here to close