SDA Stari Grad

SDA o uhićenju Skake: Sve ovo je dio šireg plana protiv Bošnjaka

Dodaju da uhićenje Skake "ne može proći neprimijećeno u kontekstu političkog pritiska koji se posljednjih mjeseci vrši na članove Stranke demokratske akcije (SDA)".
Vijesti / Politika | 24. 05. 2023. u 18:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon uhićenja veleposlanika BiH u Kataru i bivšeg gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake oglasili su se iz SDA Stari Grad.

"S velikom zabrinutošću primili smo vijest o uhićenju bivšeg gradonačelnika i bivšeg predsjednika OO SDA Stari Grad Sarajevo, Abdulaha Skake. Želimo istaknuti da, prema principima pravde i vladavine prava, svatko je nevin sve dok mu se krivica ne dokaže izvan razumne sumnje. Stoga, izražavamo podršku gospodinu Skaki u ovom teškom trenutku", poručili su iz SDA Stari Grad, a prenosi Avaz.

"Politički pritisak"

Dodaju da uhićenje Skake "ne može proći neprimijećeno u kontekstu političkog pritiska koji se posljednjih mjeseci vrši na članove Stranke demokratske akcije (SDA)".

"Smatramo da su ovi događaji dio šireg političkog plana usmjerenog na oslabljivanje najjače stranke Bošnjaka i, nažalost, političkog marginaliziranja Bošnjaka uopće. Podsjećamo da je princip nevinosti osnovno načelo pravde koje se mora poštovati u svakoj pravnoj državi. Očekujemo da se proces uhićenja i optuživanja gospodina Skake odvija u skladu s pravnom procedurom, uz poštovanje njegovih prava", ističu iz SDA Stari Grad.

Nepristrana istraga

Pozivaju i na nepristranu istragu, zasnovanu na činjenicama i dokazima, kako bi se utvrdila istina o optužbama protiv Skake.

"Također, apeliramo na medije i javnost da budu odgovorni u izvještavanju o ovom slučaju i da se suzdrže od preuranjenih zaključaka ili pretpostavki. Ovo uhićenje nas podsjeća na važnost zaštite demokratskih principa i vladavine prava. Svi građani imaju pravo na pravično suđenje i pravo na obranu. Također, naglašavamo da politički pritisci na bilo koju političku stranku, bez obzira na njenu snagu ili popularnost, narušavaju temelje demokracije i slobode izražavanja. U ovim izazovnim vremenima, važno je održavati dijalog i toleranciju među svim političkim strankama i građanima. Pozivamo sve relevantne aktere da se suzdrže od političkih igara i manipulacija koje samo produbljuju podjele i dovode do političkog polariziranja", navode iz SDA Stari Grad.

Za kraj poručuju:

"Vjerujemo da će se istina o ovom slučaju isplivati na površinu i da će pravda biti zadovoljena".

Kopirati
Drag cursor here to close