Nalaz obdukcije

Praljak se otrovao kalijevim cijanidom

Postupak se provodio u medicinskom institutu u Rijswijku pored Den Haaga, jednom od vodećih radiobioloških laboratorija u svijetu
Vijesti / Flash | 01. 12. 2017. u 22:12 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nizozemsko državno odvjetništvo objavilo je kako je završila obdukcija tijela Slobodana Praljka, a preliminarni rezultati pokazuju kako je Praljak uzeo cijankalij uslijed čega mu je prestalo raditi srce.

Na zahtjev Haškog suda obdukciji su prisustvovala dva hrvatska stručnjaka. Postupak se provodio u medicinskom institutu u Rijswijku pored Den Haaga, jednom od vodećih radiobioloških laboratorija u svijetu, prenose mediji. 

Glasnogovornik suda Nenad Golčevski, osim što je ustvrdio da Praljak nije preminuo u sudnici, potvrdio je da njegovo tijelo ostaje u nadležnosti policije do kraja istrage.

Što je cijankalij?

Cijankalij ili kalijev cijanid (kemijska formula KCN) je izuzetno otrovna sol cijanovodične kiseline. Topiv je u vodi i silovito reagira s želučanom kiselinom te izaziva brzu smrt. Često se koristio kao bojni otrov te sredstvo za ubojstva, ali i samoubojstva.

Cijankalij uzrokuje vrtoglavicu, usporeni rad srca, niski krvni tlak, srčane napade, paralizu dišnog sustava i gubitak svijesti. Potom nastupa zatajenje srca.

Kopirati
Drag cursor here to close