Županijski sud Zenica

Potvrđena optužnica protiv Fuada Kasumovića u predmetu ''Zenicatrans''

Kako je navedeno, optuženi su činili krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, krivotvorenje službene isprave i prouzrokovanje stečaja.
Vijesti / Flash | 23. 03. 2022. u 18:30 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Županijski sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Fuada Kasupovića, gradonačelnika ovog grada te još deset osoba, koji se terete za počinjenje krivičnih djela zlouporabe položaja ili ovlaštenja, prouzrokovanje stečaja, krivotvorenje službene isprave i nesavjestan rad u službi.

Optužnicom su obuhvaćeni Fuad Kasumović, Vahdet Drino, Almira Baručija – Kapidžić, Amel Krivdić, Mesud Ormanović, Asmir Mašić, Edin Mehić, Zlatko Osmanović, Besim Husaković, Abdulah Kratina, te Amela Đozo. Vremensko razdoblje koji obuhvata optužnica je od siječnja 2017. do 21. prosinca 2020. godine.

Kako se navodi u optužnici, Kasumović je kao gradonačelnik Zenice u svojstvu službene osobe postavio Almiru Baručiju – Kapidžić za konzultanta za pravne poslove. Ona je obavljala ''de facto'' poslove Šefa ureda gradonačelnika i odlučivala o svim važnim pitanjima iz djelokruga poslova Gradske uprave, a sve po njegovom ovlaštenju, da bi je potom, postavio najprije za višeg stručnog suradnika u Službi ureda, a onda za rukovoditelja Službe ureda gradonačelnika.

''Istovremeno s ciljem da spriječi i teže povrijedi povjerioce, prije svega Poreznu upravu Federacije Bosne i Hercegovine, da naplati svoja dospjela potraživanja prema poreznom obvezniku JKP ''Zenicatrans –prevoz putnika'' d.d. Zenica, koja su na dan otvaranja stečajnog postupka od 21.12.2020 godine iznosila 7.887.053,71 KM sa kamatama, koja potraživanja je PU FBiH trebala uplatiti u korist Budžeta Federacije BiH, Ze-Do Kantona, Srednjobosanskog Kantona, Tuzlanskog Kantona i Grada te s namjerom registriranja novih pravnih subjekata'', navodi se u optužnici.

Kako je navedeno, optuženi su činili krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, krivotvorenje službene isprave i prouzrokovanje stečaja.

Drino se tereti kao kao predsjednik Nadzornog odbora, Baručija Kapidžić kao predsjedavajuća Skupštine JKP''Zenicatrans – prevoz putnika'', Husaković kao direktor u JKP ''Zenicatrans – prevoz putnika'', Osmanović kao Gradski pravobranitelj i zakonski zastupnik Grada Zenica, Mašić kao interni revizor, Krivdić i Ormanović kao članovi Nadzornog odbora JKP ''Zenicatrans – prevoz putnika'', Mehić kao direktor Društva za ekonomske usluge 'Računovodstvo'' i kao ovlašteni revizor u revizorskoj kući ''Reviform'' te Kratina kao šef Zemljišno – knjižnog ureda u Općinskom sudu u Zenici.

Đozo je optužena kao službena osoba u Federaciji, u svojstvu zemljišnoknjižnog referenta – višeg referenta za vođenje zemljišnih knjiga u Općinskom sudu Zenica.

Kako je navedeno iz Tužiteljstva, optužnicu je u cjelosti potvrdio Županijski sud u Zenici, prenosi Detektor.

Kopirati
Drag cursor here to close