Akcija SIPA-e

Akcija 'Zenicatrans': Pretreseno 11 lokacija, uhićeno 11 osoba

Uhićene osobe slobode sprovedene su u službene prostorije SIPA-e i nad njima je u tijeku kriminalistička obrada.
Vijesti / Flash | 01. 12. 2021. u 12:56 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su okončali pretrese na 11 lokacija na području Zenice, zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena kaznena djela „Organizirani kriminal“, „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“, „Oštećenje povjerilaca“, „Prouzrokovanje stečaja“ i „Nesavjestan rad u službi“, propisana Kaznenim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine.

U operativnoj akciji „Zenicatrans“ policijski službenici SIPA-e uhitili su 11 osoba. Prilikom pretresa stambenih i službenih prostorija pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u kaznenom postupku.

Uhićene osobe slobode sprovedene su u službene prostorije SIPA-e i nad njima je u tijeku kriminalistička obrada.

Nakon okončanja navedenih radnji, uhićeni bit će predani u nadležnost Kantonalnom tužiteljstvu Zeničko-dobojskog kantona, priopćeno je iz Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA.

Podsjetimo, na području Zenice od jutros se provodi akcija Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), čija je meta, između ostalih, i gradonačelnik Fuad Kasumović koji nije pronađen na adresi stanovanja niti je bio dostupan na telefon, kao ni njegova suradnica.

No, Kasumović se nešto kasnije oglasio na Facebooku gdje je potvrdio da je "pod pratnjom policije", a Kantonalno tužiteljstvo Zeničko-dobojskog kantona dematiralo je navode nekih medija da je Kasumović uhićen te su naveli da se navedeni nalazi u bijegu.

U međuvremenu, Kasumović se ponovo oglasio na Facebook stranici kazavši da nije bio u bijegu te da je stalno bio dostupan nadležnim organima.

"Nisam u bijegu, stalno sam bio dostupan organima. Bio sam na službenom putu i čim sam se uvjerio u ovu spektakularno pripremljenu i organiziranu akciju SDA medija i kriminalnih struktura SDA i tužiteljstva, odlučio sam dobrovoljno pristupiti na razgovor s istražiteljima”, kazao je Kasumović koji je na kraju završio u prostorijama SIPA-e, u Istočnom Sarajevu na razgovoru.

Naveo je da bi, da je imao bilo kakav poziv, odmah odazvao se organima vlasti.

Inače, akcija SIPA-e rezultat je višemjesečne istrage protiv Fuada Kasumovića i drugih koji su osumnjičeni za krivična djela koja se dovode u t s poslovanjem Zenicatransa.

Kopirati
Drag cursor here to close