Tužiteljstvo HNŽ

Potvrđena optužnica protiv 3 Hercegovaca: Osumnjičeni da su oštetili "Petrol" Ljubuški za više od 160 tisuća KM

Optužnicom se optuženi sumnjiče da su u razdoblju od 01.03.2015. do 31.10.2015. godine, kao odgovorne osobe u pravnoj osobi "Petrol" d.d. Ljubuški nanijeli veliku financijsku štetu.
Vijesti / Flash | 16. 08. 2023. u 16:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Županijsko tužiteljstvo HNŽ je nakon provedene istrage, potvrdilo optužnicu protiv D.F. (1966.), iz Čapljine, J.L. (1965.) iz Neuma i M.P. (1959.) iz Stoca, zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo Zlouporaba položaja ili ovlasti iz čl. 383. st. 1. Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine (KZ F BiH), koju je Općinski sud u Čapljini potvrdio u cijelosti.

Naime, optužnicom se optuženi sumnjiče da su u razdoblju od 01.03.2015. do 31.10.2015. godine, kao odgovorne osobe u pravnoj osobi "Petrol" d.d. Ljubuški, u svojstvu voditelja podružnica, ujedno i poslovođe na benzinskim crpkama: BP Čapljina 1, na adresi Tasovčići bb i BP Čapljina 2, na adresi Braće Radića 7 – poslovođa D.F., na BP Neum, na adresi Magistrala bb - poslovođa J.L. i na BP Stolac, na adresi Stjepana Radića bb i BP Masline (općina Stolac) – poslovođa M.P., svi iskoristili svoja ovlaštenja koja im njihove funkcije daju u pogledu upravljanja i rukovođenja poslovima na benzinskim crpkama kao podružnicama pravne osobe "Petrol" d.d. Ljubuški.

Kako se navodi dalje u optužnici, navedeni nisu obavljali službenu dužnost propisanu Sistematizacijom radnih mjesta unutar službi gospodarskog društva "Petrol" d.d. za radno mjesto poslovođa crpke u vidu obveze da predaju novčane vrijednosti (dnevni utržak) u banku ili računovodstvo firme, nastavili obavljati poslovne aktivnosti na BP Stolac, BP Masline, BP Čapljina 1, BP Čapljina 2, BP Neum, nabavljati i prodavati robu – gorivo i dodatni prodajni asortiman, vršiti gotovinska plaćanja dobavljačima robe i goriva, prekinuvši informatičku povezanost sa sustavom u sjedištu društva, na koji način su, samostalno, bez dozvole Uprave društva, organizirali poslovanje na navedenim crpkama, a da ostvareni promet roba i usluga po crpkama pojedinačno nisu predavali u banku niti u firmu, znajući da promet podliježe obračunu i zakonskoj obvezi plaćanja poreza od strane pravne osobe kao poreznog obveznika, koju poreznu obvezu u vidu PDV-a i navedene pristojbe su stvorili na štetu pravne osobe i svi pristali na nastupanje poreznih obveza na teret pravne osobe po crpkama, pojedinačno, posljedicom kojih radnji optuženih, društvo"Petrol" d.d. Ljubuški, pravomoćnim rješenjem Uprave za indirektno-neizravno oporezivanje je obvezano na plaćanje poreznih obveza za porezno razdoblje od ožujka 2015. godine do zaključno sa listopadom 2015. godine, nastalih na naprijed navedenim crpkama u ukupnom iznosu od 165.088,64 KM, za koji iznos je oštećen „Petrol“ d.d. Ljubuški.

Također, Tužiteljstvo je, sukladno Zakonu, optužnicom predložilo Sudu oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi od optuženih u ukupnom iznosu od 165.088,64 KM.

Općinski sud u Čapljini je za dan 29.08.2023. godine zakazao ročište za izjašnjenje o krivnji optuženih, priopćeno je iz Tužiteljstva HNŽ.

Kopirati
Drag cursor here to close