28 godina od ubojstva

Presuda: Dvije godine za ratni zločin u Mostaru

''Presudom nismo zadovoljni i naravno da ćemo se žaliti s obzirom na to da zvuči nevjerojatno da za ubojstvo čovjeka, dokazano, neko odgovara dvije godine'', kazao je Zalihić.
Vijesti / Flash | 17. 11. 2021. u 13:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Alija Zalihić

Dvadeset i osam godina je prošlo od ubojstva Alije Zalihića u Mostaru, a njegov sin liječnik i bivši direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo Adem Zalihić istaknuoo je da je za to ubojstvo na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine osuđen Luka Barišić.

''Presudom nismo zadovoljni i naravno da ćemo se žaliti s obzirom na to da zvuči nevjerojatno da za ubojstvo čovjeka, dokazano, neko odgovara dvije godine. To je sramotno. Moja dva brata i ja ovo "ganjamo" dugi niz godina, i zadovoljni smo jer smo uspjeli bar nešto nakon toliko vremena jer se to povlačilo po državnom tužiteljstvu, županijskom tužiteljstvu, prebacivali su svi s jedne adrese na drugu iz njima poznatih razloga. Sutkinja je jučer rekla da je navodno slučaj zastario, a svi kažu da ne može zastariti ratni zločin, ali izgleda da netko to i tako cijeni'', kaže Zalihić za Faktor.

Navodi kako su oni prvo slučaj predali Tužiteljstvu HNŽ, a zatim da je Tužiteljstvo po formiranju

''Više puta majka je davala iskaze jer je ona bila neposredni svjedok i braća su bila tu u Mostaru, nisu bili na mjestu događaja, ali su davali izjave u Tužiteljstvu BiH, zatim u SIPA-i, pa su oni nama kazali da se provjerava identitet osobe. Taj čovjek, Luka Barišić, se slobodno šeta zapadnim Mostarom. Bio je pripadnik Vojne policije HVO-a. Bilo nam je jasno da je to sve razvlačenje vremena. Ključni zaštićeni svjedok je preminuo, zatim je preminula i moja majka, tako da su polako svjedoci počeli da nestaju, te smo mi ponovo 2018. godine uputili zahtjev prema državnoj tužiteljici Gordani Tadić i OSCE-u da se nešto konačno poduzme jer mi znamo sa sigurnošću jer su postojali mnogi svjedoci.

Bilo je dosta svjedoka koji su bili prisutni kada su pripadnici HVO-a došli u naše naselje i pokupili civilno stanovništvo, ali dosta njih živi u tom naselju na obali Zapadnog Mostara tako da se iz bojazni za svoju sigurnost nisu izjašnjavali. Ali pojavio se još jedan svjedok koji je smogao snage i posvjedočio i koji je bio na mjestu događaja kada je Barišić ubio oca. Mi smo imali sve te podatke, ali SIPA je iz njima poznatih razloga identitet provjeravala godinama i 2018. nakon niza naših apela Gordana Tadić je vratila slučaj na kantonalno Tužiteljstvo i vratili smo se na situacije 15 godina unazad'', kazao je Zalihić. Istaknuo je da su potom ponovo ispitani svjedoci i da je podignuta optužnica, ali da je uslijedila skandalozna presuda.

''Nemamo riječi, nadali smo se nekoj adekvatnijoj presudi. Dokazano je da je čovjek ubio našeg oca i osuđen je na dvije godine. On je slobodan čovjek, šeta zapadnim Mostarom i vjerojatno će se i on žaliti, pa sve do drugostupanjske pravosnažne presude. Sumnjam da je pritvoren, iskreno ne znam'', pojasnio je Zalihić koji je podcrtao da će se žaliti i da će ako se bude istrajavalo na ovoj presudi, pisati međunarodnim relevantnim institucijama kako bi ukazali kako radi pravosuđe u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close