Mostar bez mina

Potrebno riješiti minski sumnjiva područja u Mostaru

Helez je naglasio da će "Ministarstvo obrane i Oružane snage BiH, u skladu sa svojim mogućnostima i kapacitetima, pružiti podršku u realizaciji projekta 'Mostar bez mina'.
Vijesti / Flash | 16. 05. 2023. u 14:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar obrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez sastao se 16. svibnja 2023. godine sa izvršnom direktoricom američkog Marshall Legacy Instituta (MLI), gospođom Elise Becker, s ciljem usuglašavanja aktivnosti na rješavanju preostalih minski sumnjivih područja, u okviru projekta "Mostar bez mina".

Sastanku u Ministarstvu obrane BiH, između ostalih, prisustvovali su i zamjenik ministra obrane BiH za politiku i planove Slaven Galić, direktor Centra za uklanjanje mina u BiH (BHMAC) Saša Obradović, šef Civilne zaštite i vatrogastva Grada Mostara Arnel Voljevica, te savjetnica gradonačelnika Grada Mostara Ines Popovac Ćorić.

Sugovornici su razgovarali o aktualnoj realizaciji projekta "Mostar bez mina", koji ima za cilj rješavanje minski sumnjivog područja veličine 21,5km2 na teritoriji grada Mostara, područja Hum, Brašina, Raštani i Šljeme, sa krajnjim ciljem stvaranja sigurnog okruženja za stanovništvo Mostara.

Foto: PR / MO i OS BiH će podržati realizaciju projekta Mostar bez mina

Ministar Helez je upoznao prisutne da je tijekom svoje službene posjete Sjedinjenim Američkim Državama u travnju ove godine o pitanju deminiranja razgovarao i sa direktoricom razvojnih programa Instituta Marshall Legacy (MLI) Indreom Sabaliunaite i glavnim zamjenikom pomoćnika državnog tajnika Stanom Brownom. Tom prilikom ministar je upoznat sa uspješnom realizacijom projekta "Sarajevo bez mina", koji je od 2019. do 2021. godine financirala Vlada SAD-a, te je tom prilikom iskazan interes i molba da se u 2023. godini provede projekat "Mostar bez mina".

U tom kontekstu, tijekom današnjeg sastanka ministar Helez je naglasio da će "Ministarstvo obrane i Oružane snage BiH, u skladu sa svojim mogućnostima i kapacitetima, pružiti podršku u realizaciji projekta 'Mostar bez mina'", te iskazao zahvalnost na podršci u realizaciji mnogih projekata Vladi SAD-a i ukazao na značaj sigurnosti, kako građana Mostara tako i turista koji posjećuju grad Mostar.

Foto: PR / MO i OS BiH će podržati realizaciju projekta Mostar bez mina

Izvršna direktorica MLI-a, gospođa Becker, izrazila je očekivanja da će se i kroz projekat "Mostar bez mina", po uzoru na projekat "Sarajevo bez mina", postići zavidni rezultati u čišćenju zagađenih područja minama, a sve na dobrobit i sigurnost građana Bosne i Hercegovine.

S obzirom na to da su Oružane snage BiH od samog formiranja bile angažirane u operacijama humanitarnog deminiranja i da imaju kapacitete i sposobnosti na izvođenju deminerskih aktivnosti u BiH, predstavnici grada Mostara i BHMAC-a iskazali su potrebu za prioritetnim rješavanjem minski sumnjivih područja na području Mostara.

Na kraju sastanka, zamjenik ministra Galić zahvalio se Vladi SAD-a i Europskoj uniji koji podržavaju ovakve programe, te je naglasio da će Oružane snage BiH dati svoj maksimum kako bi pomogli realizaciju projekta "Mostar bez mina".

Kopirati
Drag cursor here to close