Sastanak u Sarajevu

10 milijuna eura za razminiranje

Na sastanku se razgovaralo o suradnji institucija Europske unije s Ministarstvom obrane i Oružanim snagama BiH, pri čemu je konstatirano da ta suradnja pokazuje velike benefite za institucije obrane BiH.
Vijesti / Flash | 17. 03. 2023. u 14:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar obrane Bosne i Hecegovine Zukah Helez, u petak 17. ožujka 2023. godine u Sarajevu je razgovarao sa šefom Izaslanstva Europske unije u BiH i specijalnim predstavnikom EU u BiH Nj.E. Johannom Sattlerom.

Na sastanku se razgovaralo o suradnji institucija Europske unije s Ministarstvom obrane i Oružanim snagama BiH, pri čemu je konstatirano da ta suradnja pokazuje velike benefite za institucije obrane BiH.

Ministar Helez je konstatirao i da, na poziv visokog predstavnika EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepa Borrella, narednog tjedna sudjeluje na sigurnosno-obrambenom forumu "Schuman" u Bruxellesu, što vidi kao dodatni dokaz osnaživanja partnerstva EU sa BiH.

"EU u velikoj mjeri pomaže da ojačamo kapacitete OS BiH. Posebno smo zahvalni za drugu tranšu pomoći koje je odobrilo Vijeće EU iz Europskog fonda za mir, u vrijednosti od novih 10 milijuna eura, za jačanje operativnih sposobnosti OS BiH na polju razminiranja", rekao je ministar Helez. "Pored pomoći koju OS BiH već duži period dobivaju od EUFOR-a kroz proces obuke, sada dodatno EU, pomoću svojih instrumenata, pomaže i opremanjem OS BiH".

Foto: PR / Zukan Helez na sastanku sa Johannom Sattlerom u Sarajevu

Ministar Helez, koji ujedno obnaša i dužnost zamjenika predsjedatelja Vijeća ministara BiH, je konstatirao i da status kandidata za članstvo u EU, kojeg je BiH dobila 15. prosinca, predstavlja velik iskorak i podstrek da se sve institucije BiH posvete ispunjavanju 14 prioriteta, koji su postavljeni kao uvjet za članstvo. On je izrazio uvjerenje da se otvorenim i konstruktivnim razgovorom mogu prevazići bilo kakve blokade u radu institucija te istaknuo pozitivan impuls kojeg u tom smjeru daje novi saziv Vijeća ministara BiH. Kao rezultat toga, naveo je Helez, usuglašavanjem državnog proračuna za ovu godinu, nakon dugogodišnje stagnacije povećava se i vojni proračun, koji će se u najvećoj mjeri iskoristiti za poboljšanje statusa pripadnika OS BiH.

Sugovornici su razgovarali i o aktualnoj sigurnosno-političkoj situaciju u Europi te utjecaju rata u Ukrajini na cijeli kontinent. Naglašeno je da članstvo BiH u EU nema alternativu. Obostrano je istaknut značaj nastavka Misije "Althea" i uloge koju Snage Europske unije (EUFOR) u BiH imaju za čuvanje sigurnog okružja u BiH. Pozdravljena je i ideja da EUFOR provodi još više vježbi sa OS BiH sa zahtjevnijim scenarijima, što bi još više podiglo razinu spremnosti obiju vojnih snaga.

Veleposlanik Sattler je istaknuo kako će EUFOR i dalje doprinositi održavanju stabilnosti u BiH te istaknuo značaj modernizacije Oružanih snaga BiH i povećanja izdvajanja za obranu. Obećao je svu dalju potporu institucijama BiH ka članstvu u EU.

Kopirati
Drag cursor here to close