54 posto

OS BiH sve više sudjeluju u deminiranju

Pronađene su i uništene 294 protupješačke i jedna protutenkovska mina te 1.285 komada neeksplodiranih ubojnih sredstava.
Vijesti / Flash | 26. 05. 2022. u 16:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Godišnja analiza protuminskih akcija OSBiH za 2021. godinu održana je danas u organizaciji Operativnog zapovjedništva Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Domu OSBiH u Sarajevu.

U analizi je sudjelovao zamjenik ministra obrane BiH za politiku i planove Mijo Krešić, načelnik Zajedničkog stožera OSBiH general-pukovnik Senad Mašović sa svojim zamjenikom za operacije general-bojnikom Ivicom Jerkićem, zapovjednik Operativnog zapovjedništva OSBiH general-bojnik Radovan Ilić, članica Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost Palramentarne skupštine BiH Marina Pendeš te predstavnici lokalnih zajednica, Centra za uklanjanje mina u BiH (BiH MAC), EUFOR-a, NATO Stožera Sarajevo, UNDP-a i ostalih partnerskih organizacija, kao i članovi vojnodiplomatskog zbora akreditirani u BiH.

Prema analizi, udio sudjelovanja OSBiH u sveukupnom deminiranju u BiH od 33 posto, u protekloj se godini povećao na 54 posto. Deminerska bojna OSBiH u 2021. godini je od mina očitila više od 2,24 miliona kvadratnih metara ili 71,6 posto od ukupnog plana. Pronađene su i uništene 294 protupješačke i jedna protutenkovska mina te 1.285 komada neeksplodiranih ubojnih sredstava, priopćeno je iz Ministarstva obrane BiH.

Deminerska bojna upravo realizira ljetnu kampanju deminiranja za 2022. godinu, s 32 tima na radilištima širom BiH. U svom prigodnom obraćanju, zamjenik ministra obrane BiH Mijo Krešić naglasio je da su OSBiH i dalje jedna od vrlo rijetkih oružanih snaga u svijetu koje uklanjanje mina provode po standardima humanitarnog deminiranja, koji su mnogo strožiji od klasičnog vojnog uklanjanja mina.

''Koliko se cijene naši napori na stvaranju slobodnog i sigurnog okruženja za sve koji žive u BiH, najbolje govori činjenica da je Vijeće Europskog fonda za mir, jednoglasno odlučilo da donacija vrijedna oko deset milijuna eura za OSBiH bude odobrena za deminerske potrebe OS . Na nama je da stvorimo administrativne okolnosti da se realizacija te donacije nesmetano omogući, kao i da se cjelokupni uvjeti nabave i održavanja deminerskih sredstava za OS BiH i uvjeti rada za njene pripadnike poboljšaju'' - rekao je Krešić.

General Mašović je istaknuo opredjelenost OSBiH da svojim profesionalnim radom nastave sa uspješnim procesom deminiranja sve dok Bosna i Hercegovina ne bude sigurna od zaostalih mina i minskoeksplozivnih sredstava.

General Ilić se osvrnuo na rezultate deminiranja i istaknuo potrebu za boljom potporom i opremanjem Deminerske bojne.

Analizu je otvorio zamjenik zapovjednika za operacije Operativnog zapovjedništva OSBiH brigadir Mirzet Lubenović, a zapovjednik Deminerske bojne OSBiH pukovnik Ćazim Mahmić skrenuo je pozornost na izazove u radu deminera OSBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close