Herceg u Italiji

Na pomolu ponovna uspostava zračne linije Pescara - Mostar?

"Taj bi iskorak osjetno pogodovao turističkoj i trgovačkoj razmjeni naših dvaju područja i jako smo zainteresirani za mogućnost ponovne uspostave ovog redovitog izravnog leta".
Vijesti / Flash | 28. 09. 2023. u 12:40 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenko Herceg u sklopu službenog posjeta talijanskoj regiji Abruzzo s administrativnim sjedištem u L'Aquili, susreo se s predsjednikom Regije Marcom Marsiliom s kojim je, među ostalim, razgovarao o mogućnostima suradnje i zajedničkim ciljevima HNŽ-a i Abruzza.

Sastanku su nazočili i dopredsjednik regije Abruzzo Emanuele Imprudente te generalni direktor Regije Antonio Sorgi, a susret je dobio značajnu medijsku pozornost tamošnjih medija, priopćeno je iz županijske vlade.

Zračna linija Pescara - Mostar

Posebno je velikim zanimanjem razmatrana mogućnost ponovne uspostave izravne zračne linije između Pescare i Mostara.

"Taj bi iskorak osjetno pogodovao turističkoj i trgovačkoj razmjeni naših dvaju područja i jako smo zainteresirani za mogućnost ponovne uspostave ovog redovitog izravnog leta. Gospodarska i trgovinska suradnja zajednički su nam cilj i radit ćemo na promicanju razmjene među našim poduzećima, stvarajući nove prilike za rast i zapošljavanje", kazao je Marsilio, poručivši kako, kao osvjedočeni prijatelj BiH, želi uspješan i brz ulazak BiH u Europsku uniju.

S obzirom na činjenicu da je Marsilio blizak suradnik talijanske predsjednice Vlade Giorgie Meloni, na sastanku je bilo riječi i o nekim strateškim sigurnosnim pitanjima, u prvomu redu o snaženju prekogranične i uopće suradnje u europskim projektima, te o problematici migrantskih ruta, one balkanske i one koja iz smjera afričkoga kontinenta prema EU ide preko Italije.

Potpora euroatlantskom putu BiH

"Iskoristio sam prigodu pozvati kolege iz Italije na još snažniju potporu euroatlantskomu putu BiH koji bi zasigurno olakšao rješavanje nekih unutarnjih poteškoća u našoj zemlji. Dali smo zajedničku izjavu o tomu kako Europa po pitanju migrantske krize i sigurnosti naših zemalja mora imati jasan i nepodijeljen stav, bez obzira na to radi li se o zemlji članici EU-a ili ne. Problemi ove vrste jednako nas ugrožavaju odnosno predstavljaju visok sigurnosni, socijalni, politički i svaki drugi rizik koji usložnjava stanje u našim i susjednim zemljama, s čim se Europa mora strateški pozabaviti", izjavio je Herceg.

Pozdravio je poziv domaćina na snaženje gospodarske i trgovinske suradnje, kao i obnovi zračne prometne povezanosti HNŽ-a i Abruzza.

"Mogu sa zadovoljstvom ocijeniti kako je ovaj posjet Italiji bio više nego uspješan i kako je potvrdio naše dugotrajne prijateljske odnose, poglavito kroz Jadransko-jonsku europsku makroregiju, čiji je Marsilio dopredsjednik, a ja član kao predstavnik naše županije. Svakako smo potvrdili punu opredijeljenost nastavku suradnje na nizu započetih europskih projekata, sa spremnošću ulaska i u nove koji će bez dvojbi donijeti napredak i toliko potreban opći rast našim sredinama. Također, imao sam prigodu susresti se i s predstavnicima Gospodarske komore koje sam pozvao u posjet Sajmu gospodarstva Mostar sljedeće godine", komentirao je Herceg.

Prethodno se susreo i s ranijom voditeljicom Upravljačkoga tijela IPA Jadranskoga programa, a danas ravnateljicom Agencije za obrazovanje Regije Abruzzo Paolom Di Salvatore, te rektorom Sveučilišta L'Aquila Edoardom Alesseom koji je pozvao na uspostavljanje prijateljstva i suradnje između Sveučilišta u Mostaru i Sveučilišta L'Aquila.

Kopirati
Drag cursor here to close