PASS kartica

Mostarci će konačno upravljati svojim turizmom

''Nažalost nama se turizam svih ovih godina događao i sad je konačno došlo vrijeme da počnemo odgovorno i adekvatno upravljati turizmom kako bi Grad Mostar imao benefit'', rekao je Kordić.
Gospodarstvo / Turizam | 01. 09. 2023. u 11:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

PASS kartica - novi mehanizam, kojim će se bolje upravljati turističkim potencijalima Mostara predstavljen je danas u Gradskoj vijećnici.

''Ovo je zaista jedan veliki korak i uspješna suradnja između UNESCO-a i Grada Mostara. Ono što nam je važno naglasiti da je ovo uvođenje passa, uvođenje vinjete i sve ono što smo uradili u prethodnom razdoblju vezano za strategiju razvoja turizma Grada Mostara je zaista vrlo značajno kada govorimo o području grada Mostara koje je na listi svjetske baštine UNESCO-a'', rekao je to na konferenciji za medije voditelj Ureda UNESCO-a u BiH, Siniša Šešum.

Financijski benefiti

Istaknuo je kako se ovim uvodi red, a da će Grad konačno imati financijske benefite od turizma.

Sam projekt uvođenja ove kartice započeo je 2012. godine te je, kako je istaknuo gradonačelnik Mario Kordić, danas na zadovoljstvo sviju uspješno završe.

''Ovo je jedan od deset top projekata koje je Grad Mostar uradio u zadnjem razdoblju, iznimno važan jer nebrojeno puta smo čuli da je jedna od strateških grana razvoja Grada Mostara turizam. Nažalost nama se turizam svih ovih godina događao i sad je konačno došlo vrijeme da počnemo odgovorno i adekvatno upravljati turizmom kako bi Grad Mostar imao benefit od svega onoga što smo mi naslijedili a to je Stari grad, zaštićena UNESCO baština, svi spomenici u gradu i sve ono što će činiti dio turističke ponude a vidjeli ste nebrojno mnogo vjerskih objekata, galerija, parkova i svega onoga što ćemo mi kroz ovaj alat koji danas promoviramo staviti u fokus, ponuditi našim turistima i jednostavno upravljati turizmom'', rekao je Kordić.

Naveo je kako će se dobrobiti jednog ovakvog alata vidjeti u budućnosti, te da su oni enormni i veliki.

''Veselim se i prihodu koji će doći kroz ovaj alat, on će biti značajan i njega ćemo koristiti u razvoj i održavanje turističkog potencijala Grada Mostara'', dodao je.

Turistička zajednica u rujnu

Salem Marić, predsjedatelj Gradskog vijeća istaknuo je kako se nada da će Grad Mostar u rujnu ove godine dobiti i Turističku zajednicu te će Mostar kao predvodnik turizma u našoj zemlji s ovim dijelom zaokružiti tu priču i uvesti red u svoje turističke potencijale. Dodao je kako će mostarsko Gradsko vijeće uvijek podržavati ovakve odluke.

Da Grad Mostar godinama gubi jako mnogo novaca zbog neupravljanja turizmoj, rekao je i Marin Čuljak savjetnik gradonačelnika te istaknuo kako su samo uvođenjem vinjete prihodovali do 20. kolovoza oko 450 tisuća KM, što znači da je ona definitivno imala smisla.

''Nitko u BiH nema ovo o čemu mi danas govorimo, u paketu i vinjetu i PASS karticu'', istaknuo je Čuljak i naveo kako će turistima biti u interesu imati ovu karticu jer kad bi svaku od ovih lokacija pojedinačno podjetio, bilo bi im potrebno preko 300 KM.

Dodao je kako bi Grad Mostar ovim dobio mogućnost zarade 23 milijuna KM, ne za Grad, nego potencijala za ugovorne objekte. 

Naime, cijena osnovnog paketa iznosi 70 KM, a paket sadrži: Skok sa Starog mosta, Posjete Muzejima MUM, Hercegovina, Stari Mostar sa kulom i labirintom i kuća Svetozara Ćorovića, Posjeta Franjevačkoj crkvi i Zvoniku Mira, Posjeta galeriji Susret Biskupski ordinarijat, Posjeta džamijama Tabačica i Mehmed Koski džamija, Manastir i Muzej Žitomislić.

O kartici

Mostar Pass je kartica namijenjena turistima i posjetiteljima kojoj je cilj povećati posjećenost kulturnih sadržaja i znamenitosti, te ponuditi dodatni alat za pregled odredišta kako bi imali ispunjen i kvalitetan boravak u gradu. Kartica nudi pogodnosti poput turističkih potencijala na jednom mjestu, kupnje proizvoda u trgovinama i obrtničkim radnjama, konzumacije hrane i pića u mostarskim ugostiteljskim objektima, noćenja u hotelima, motelima i drugim smještajnim objektima, posjeta muzejima, sakralnim objektima, galerija, radionicama i drugim atrakcijama, te kulturnim događajima i sličnim manifestacijama.

Mostar Pass kartica bit će kreirana na online platformi prema kojoj će korisnik nakon kupovine iste dobiti svoju potvrdu u formi QR codea koji će biti moguće očitati na ulazima u objekte koji se nalazi u turističkoj ponudi. 

Kopirati
Drag cursor here to close