Upućuje se drugostupanjskom vijeću

Poništena presuda generalu Armije RBiH Sakibu Mahmuljinu

Ranijom prvostupanjskom odlukom Mahmuljin je osuđen na 10 godina zatvora jer nije spriječio, kako je navodilo Tužiteljstvo BiH, ubojstva i nečovječna postupanja pripadnika Odreda "El-Mudžahidin" na području Vozuće i Zavidovića.
Vijesti / Flash | 10. 11. 2021. u 17:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odlukom Apelacijskog vijeća Suda Bosne i Hercegovine nekadašnjem zapovjedniku Trećeg korpusa Armije BiH Sakibu Mahmuljinu poništena je prvostupanjska presuda.

To je za Klix.ba potvrđeno iz odvjetničkog tima generala Mahmuljina. Postupak se sad upućuje drugostupanjskom vijeću na dalje odlučivanje.

Ranijom prvostupanjskom odlukom Mahmuljin je osuđen na 10 godina zatvora jer nije spriječio, kako je navodilo Tužiteljstvo BiH, ubojstva i nečovječna postupanja pripadnika Odreda "El-Mudžahidin" na području Vozuće i Zavidovića.

U drugostupanjskom postupku, Tužiteljstvo je tražilo veću kaznu nekadašnjem zapovjedniku Trećeg korpusa Armije BiH, dok je obrana zatražila oslobađanje ili novo suđenje.

Tužiteljstvo se žalilo na visinu izrečene kazne za ubojstva zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), te nečovječno postupanje prema zarobljenicima, civilima i ranjenicima.

Obrana je zatražila oslobađanje ili ukidanje presude. Prema riječima braniteljice Vasvije Vidović, ovo je rijedak slučaj u kojem je ispoljeno toliko selektivnosti prema dokazima.

Navela je da su od 293 dokaza Odbrane samo četiri spomenuta u presudi, a da za 289 nije obrazloženo zbog čega nisu cijenjeni. Dodala je da se od 26 svjedoka i dva vještaka, u presudi spominje samo njih četvero, od kojih tri usput.

Inače, početkom godine podršku generalu na svom Faceboook profilu dao je i ministar prosvjete u Vladi HNŽ Rašid Hadžović navodeći da je general bošnjačke Armije BiH, osuđeni ratni zločinac Sakib Mahmuljin heroj, a ne zločinac.

Objavu je podjelio na svom Facebook profilu nakon što je Sud Bosne i Hercegovine nepravomoćnom presudom proglasio umirovljenog generala Armije BiH Sakiba Mahmuljina krivim po zapovjednoj odgovornosti za ratne zločine na području Zavidovića i planine Ozren tijekom završnih ratnih operacija 1995. godine i osudio ga na 10 godina zatvora.

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije nikad se nije službeno izjasnila o javnom istupu ministra Hadžovića koji je javno veličao Sakiba Mahmuljina.

Kopirati
Drag cursor here to close