(ne)reagiranje

Vlada HNŽ-a bez riječi o Hadžovićevom veličanju Mahmuljina

Vlada nije reagirala na javne istupe ministra obrazovanja HNŽ-a Rašida Hadžovića koji je veličao Sakiba Mahmuljina
Vijesti / Flash | 12. 02. 2021. u 10:17 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako smo uputili pismeni zahtjev za očitovanjem, još uvijek se čeka da se Vlada Hercegovačko-neretvanske županije službeno pošalje stav o javnom istupu ministra obrazovanja znanosti kulture i sporta HNŽ-a Rašida Hadžovića koji je javno veličao Sakiba Mahmuljina zapovjednika 4. muslimanske brigade, kojega žrtve smatraju odgovornim za zločine nad Hrvatima i Srbima u Konjicu.

U objavi koju je podijelio ministar obrazovanja se navodi da je general bošnjačke Armije BiH, osuđeni ratni zločinac Sakib Mahmuljin heroj, a ne zločinac.

Objava na Facebooku uslijedila je nakon što je Sud Bosne i Hercegovine nepravomoćnom presudom proglasio umirovljenog generala Armije BiH Sakiba Mahmuljina krivim po zapovjednoj odgovornosti za ratne zločine na području Zavidovića i planine Ozren tijekom završnih ratnih operacija 1995. godine i osudio ga na 10 godina zatvora.

Inače na javno očitovanje ministra obrazovanja, reagirali zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNŽ-a Tomislav Martinović, predsjednik kluba Hrvatski zastupnika u Skupštini Đuro Prkačin te predsjednik kluba zastupnika HDZ BiH u Skupštini Damir Džeba.

''Smatramo skandaloznim i krajnje uvredljivim ovakav javni stav ministra Hadžovića kojim veliča ratne zločince, te potpunim moralnim sunovratom osobe koja je dužnosnik u izvršnoj vlasti ove županije. Osoba koja je na čelu ministarstva prosvjete, znanosti ,kulture i sporta poslala je poruku da su mu stravični ratni zločini protiv Hrvata i Srba prihvatljivi i 'patriotski opravdani'. Obzirom na potpuni izostanak suosjećanja s obiteljima žrtava nebošnjačkog stanovništva, pijeteta prema stravično ubijenim žrtvama, te hvaleći i opravdavajući ratne zločine i zločince koje svoj epilog dobivaju na Sudu BiH ističemo kako ministar Hadžović ovakvim porukama osramotio i multietničku Vladu HNŽ-a, te narušio međunacionalne odnose i povjerenje. Ovakva osoba ne zaslužuje niti će u buduće imati naše povjerenje'', naveli su u priopćenju.

Reagirao je i Županijski odbor HDZ-a BiH koji smatra skandaloznim i krajnje uvredljivim ovakav javni stav ministra Hadžovića kojim veliča ratne zločince, te potpunim moralnim sunovratom osobe koja je dužnosnik u izvršnoj vlasti ove županije.

''Osoba koja je na čelu ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta poslala je poruku da su mu stravični i monstruozni ratni zločini protiv Hrvata i Srba prihvatljivi i ''patriotski opravdani''. Obzirom na potpuni izostanak suosjećanja s obiteljima žrtava nebošnjačkog stanovništva, pijeteta prema stravično ubijenim žrtvama, te hvaleći i opravdavajući ratne zločine i zločince koje svoj epilog dobivaju na Sudu BiH ističemo kako ministar Hadžović ovakvim porukama osramotio i multietničku Vladu HNŽ-a, te narušio međunacionalne odnose i povjerenje'', naveli su u priopćenju.

Podsjećamo, i komemoracija ubijenome Marku Radiću, koji je ubijen u studenom prošle godine, izazvala je reakcije jer su na njoj nazočili predstavnici HDZ-a BiH.
 
Tada je SDA priopćila kako je ''u uređenim društvima nezamislivo da dužnosnici vlasti odaju poštovanje osobama koje su pravosnažno osuđene za teške oblike ratnih zločina''.
 
''U Bosni i Hercegovini je moguće da dužnosnici nekažnjeno slave ubojice i silovatelje, jer se kriju iza mehanizama etničkog veta, pomoću kojih blokiraju usvajanje zakona o zabrani slavljenja ratnih zločinaca. S obzirom da bh. institucije ne mogu, zbog nametnutih okova, sankcionirati takve dužnosnike koji slave zločince, pozivamo one koji su zaduženi za to (OHR i PIC) da to urade'', naveli su tada iz SDA, čiji je član i ministar Hadžović.
Kopirati
Drag cursor here to close