Prosvjed

Policija pred Predsjedništvom BiH: Najmanje smo plaćeni

''Nismo tražili retroaktivno da nam se povećaju plae, tražili smo samo dio novca koji je nama oduzet od 2009, pa sljedeći put 2021.''
Vijesti / Flash | 28. 04. 2021. u 13:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: N1 BiH / Policija pred Predsjedništvom BiH

Zaposleni u državnim policijskim agencijama prosvjeduju danas u Sarajevu ispred zgrade Predsjedništva BiH.

Pripadnici SIPA-e, Granične policije BiH i Direkcije za koordinaciju policijskih organa u Bosni i Hercegovini žele da predoče članovima Predsjedništva BiH svoje zahtjeve.

Obećana pomoć

Između ostalog, traže povećanje plaće, nemaju granskim ugovorom osigurano ni osiguranje ni preglede. Za N1 je govorio Dragan Krvavac, predsjednik Sindikata policijskih službenika na državnoj razini.

Kazao je da je Savez sindikata policijskih organa jedno legalno tijelo koje okuplja sve zaposlene u policijskim agencija na razini BiH.

''Od kad postoji ovaj Savez mi samo želimo da ostvarimo jedan socijalni dijalog bez razlike tko je predsjedatelj Vijeća ministara. Nikad ih nismo dijeli. No međutim, prebacivanje je loptice. Mi smo se iz očaja odlučili da se Predsjedništvu obratimo i da pomogne državnoj policiji, jer samim tim pomažu sebi, ako pomažu policiji'', naveo je Krvavac.

Dva člana Predsjedništva Komšić i Džaferović su im, kako je rekao, čvrsto obećali pomoć.

''I samim time mislili smo da smo krenuli ka boljem. Nismo tražili retroaktivno da nam se povećaju plae, tražili smo samo dio novca koji je nama oduzet od 2009, pa sljedeći put 2021. Osnovica se smanjivala dva puta. To je jedino razlog što smo se obratili Predsjedništvu'', istaknuo je Krvavac.

Policajac na državnoj razini, tvrdi, ima plaću 899 KM sa svim primanjima.

''Strašno puno ima policajaca oboljelih i umrlih od korone. Ništa nismo dobili. Sva pomoć koja se dobivala je podijeljena entitetima. Mi smo najneplaćeniji na svim razinama u BiH, i od nižih razina, i županijski i federalni, i Brčko Distrikt i RS. Tražili smo bar da nas uvaže i da počnemo socijalni dijalog'', kaže ogorčeno Krvavac, dodajući da u ovoj državi ništa ne ide.

Pravilniku se izgubio trag

Kako je moguće da ne može da se riješi kako ce izgledati jedna uniforma, upitala ga je reporterka N1.

''Analizom koju je radio Savez dolazimo da podataka koji nisu jasni nikome. Ministarstvo sigurnosti na čelu sa tadašnjim ministrom Draganom Mektiće, formirao je jednu radnu grupu za izradu pravilnika odore za policijske službenike BiH koja bi bila jedinstvena samo sa različitim oznakama pripadnicima agencije. Međutim, ta radna grupa je odradila pravilnik jako dobro, da bi kao takav došao na Vijeće ministara i jednoglasno je usvojen, samo sa jednom opaskom da se odredi šifra i boja uniforme i to je dostavljeno'', priča Krvavac.

Nakon toga, dodaje, mu se gubi svaki trag.

''On je morao biti objavljen u roku od 8 dana. Ako je bilo nešto sporno, pa neka ga stavi na istoj sjednici van snage, ali ovo što su uradili od pravilnika prekršilo je sve zakonske norme'', istaknuo je.

Današnji skup je održan uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

Kopirati
Drag cursor here to close