Anom aplikacija

Podignuta optužnica protiv osam osoba, među njima policajac MUP-a HNŽ

Optuženi se terete da su činili kaznena djela neovlaštenog međunarodnog prometa velikih količina opojnih droga kokain i marihuana, sticanje velike nezakonite imovinske koristi, pranje novca, krivotvorenje isprave i druga kaznena djela.
Vijesti / Flash | 18. 01. 2023. u 12:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu u predmetu kojem su korišteni dokazi iz Anom aplikacija, a kojom su obuhvaćeni optuženi:

1. Ratković Saša, zv. ''Sale'', rođen 1991. godine u Trebinju, državljanin BiH i Srbije
2. Supić Dragan, rođen 1974. godine u Derventi, državljanin BiH i Srbije
3. Vidaković Tomislav, zv. ''Tomo'', rođen 1990. godine u Dubrovniku, državljanin BiH
4. Rakić Vladica, rođen 1981. godine u Beogradu, državljanin Srbije
5. Stjepić Vasilije, zv.  ''Profa'', rođen 1967. godine u Brčkom, državljanin BiH i Švedske
6. Blagojević Mitar, zv. ''General'', rođen 1986. godine u Foči, državljanin BiH
7. Čalija Miroslav, rođen 1975. godine u Mostaru, policijski službenik MUP-a HNK, državljanin BiH
8. Šiniković Dražen, rođen 1980. godine u Konjicu, državljanin BiH

Svi optuženi nalaze se u pritvoru.

Optuženi se terete da su, djelujući kao organizirana kriminalna skupina i pripadnici skupine koja je djelovala na području BiH, zemalja regije, EU i Južne Amerike, uz korištenje kriptovanih aplikacija za komunikaciju, činili kaznena djela neovlaštenog međunarodnog prometa velikih količina opojnih droga kokain i marihuana, sticanje velike nezakonite imovinske koristi, pranje novca, krivotvorenje isprave i druga kaznena djela.

U optužnici se navodi da su optuženi nakon sticanja velike nezakonite imovinske koristi stečene prodajom velikih količina opojne droge kokain i marihuana, novac ulagali u kupovinu zemljišta, izgradnju objekata, najviše na području Ivanice, Mostara i Brčkog, zatim kupovinu vozila i drugih dobara. Tužiteljstvo BiH zatražilo je blokiranje identificirane pokretne i nepokretne imovine, radi osiguranja zabrane otuđenja tijekom postupka.

Optuženi su se koristili vršenjem koruptivnih kaznenih djela, kako bi vršili krivotvorenje dokumenata za neometano međunarodno kretanje članova organizirane kriminalne skupine, pri čemu su zloupotrebljavani policijski kapaciteti, a optuženi policijski službenik tereti se da je pomagao optuženima davanjem informacija o policijskim aktivnostima, kao i u kaznenim djelima pranja novca i kupnje nekretnina.

Navode optužbe tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 58 svjedoka i stručnih vještaka i prilaganjem više od 450 materijalnih dokaza, među kojima su i dokazi pribavljeni putem međunardne pravne pomoći od pravosudnih institucija SAD i FBI.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

U odnosu na osumnjičenog Matković Milana (1985.), predloženo je produženje mjere pritvora i osumnjičeni će biti ispitan čim se steknu uvjeti, jer ispitivanje nije izvršeno zbog samoozljeđivanja osumnjičenog u pritvorskoj jedinici ZIKS BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close