Državno tužiteljstvo

Podignuta nova optužnica protiv direktora OSA-e, optužen i Cikotić

Iz Državnog tužiteljstva je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) potvrđeno da je optužnica protiv Mehmedagića, Cikotića i Druškića proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.
Vijesti / Flash | 14. 12. 2020. u 17:58 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Osman Mehmedagić

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine je podiglo novu optužnicu za zlouporabu položaja ili ovlaštenja protiv direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmana Mehmedagića, državnog ministra sigurnosti Selme Cikotića, te Muriza Druškića u svojstvu savjetnika direktora OSA-e i člana komisije Vijeća ministara za odlučivanje po žalbama u predmetima sigurnosnih provjera.

Iz Državnog tužiteljstva je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) potvrđeno da je optužnica protiv Mehmedagića, Cikotića i Druškića proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Mehmedagić, Cikotić i Druškić se, kako je ranije priopćeno iz Tužiteljstva, sumnjiče za izvršenje kaznenog djela zlouporaba položaja ili ovlasti u vezi sa nezakonitim imenovanjem i sudjelovanjem u Komisiji za drugostupanjsko rješavanje postupka sigurnosnih provjera za policijske i državne službenike, te je početkom prosinca ove godine donesena naredba o provođenju istrage protiv njih trojice.

''To je izazvalo za posljedicu stvaranje opće pravne nesigurnosti za postupanje u predmetima sigurnosnih provjera'', priopćeno je ranije iz Tužiteljstva BiH.

Protiv Mehmedagića je ranije, skupa sa rukovoditeljem Odsjeka za cyber sigurnost Muhamedom Pekićem, podignuta i potvrđena optužnica za zlouporabu položaja ili ovlaštenja, te su obojica nedavno negirali krivicu u Sudu BiH.

''Terete da su tijekom kolovoza 2020. godine, zloupotrijebili svoj službeni položaj ili ovlasti, kao i resurse i kapacitete Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, u svrhe privatnih i osobnih interesa, kako bi došli do informacija i fotografija, o pošiljatelju anonimne kaznene prijave protiv direktora OSA'', kazali su ranije u Tužiteljstvu.

Vršeći te radnje, kako stoji u priopćenju Tužiteljstva, Mehmedagić i Pekić su višestruko zloupotrijebili svoj položaj, kao i službene zakonom utvrđene procedure i službene radnje, te prekršili pravo na nepovredivost pisane i poštanske komunikacije zagarantirano Ustavom Bosne i Hercegovine i međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima.

Početak suđenja zakazan im je ovog tjedna.

Foto: AA / Selmo Cikotić

Državno tužiteljstvo nedavno je uvažilo i žalbu punomoćnika oštećenih na naredbu o obustavi istrage protiv ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Selme Cikotića zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika na području Bugojna, te će ponovo razmotriti i ocijeniti sve dokaze prije nego donese novu tužiteljsku odluku.

Žalbu Tužiteljstvu BiH je uputio Bruno Božić, odvjetnik grupe bugojanskih Hrvata, svjedoka zločina, nakon što je protiv Selme Cikotića, kako navode, 2018. godine nezakonito obustavljena istraga odlukom tužiteljice Slavice Terzić.

Cikotić je, zajedno sa Dževadom Mlaćom i još nekoliko osoba, bio osumnjičen od 2005. godine, kazao je Božić za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH). Istraga je okončana optuženjem nekoliko osoba u predmetu ''Gasal i ostali''.

Kopirati
Drag cursor here to close