Zlouporaba

Osobni podaci pacijenata se koriste u stranačke svrhe?

''Naša sumnja ukazuje na to da je vrlo moguće da su podaci koji se dobiju prilikom liječenja ili kod liječnika povlače iz baze podataka kako bi se dostavile u gradski odbor i da je SNSD na osnovu tih podataka slao ljudima pozive na kućnu adresu''
Vijesti / Flash | 11. 10. 2021. u 08:06 BHRT
Zlouporaba osobnih podataka pacijenata u RS-u?

Tekst članka se nastavlja ispod banera

I dok se epidemiološka situacija ne smiruje i nestaje kisika, sve su glasnije tvrdnje o zlouporabi podataka pacijenata u Banjoj Luci u stranačke svrhe.

Nakon što je Gradski odbor DNS-a Banjaluka priopćio da se zloupotrebljavaju osobni podaci pacijenata iz baze podataka u zdravstvenom sistemu u stranačke svrhe, istraživali smo šta je pozadina ovih tvrdnji. Je li klasična zlouporaba ili rani početak protuzakonite predizborne kampanje?

''Naša sumnja ukazuje na to da je vrlo moguće da su podaci koji se dobiju prilikom liječenja ili kod liječnika povlače iz baze podataka kako bi se dostavile u gradski odbor i da je SNSD na osnovu tih podataka slao ljudima pozive na kućnu adresu'', kaže Radislav Jovičić, potpredsjednik DNS-a.

Direktor UKC-a i predsjednik Gradskog odbora SNSD-a negira ove optužbe.

''Sad je zalutao u stranci koja je propala u BL i u tom očaju laže, smišlja, kritizira, optužuje. Ja sam čovjek koji nikada ne bi zloupotrijebio pacijente, njihove podatke i odgovorno tvrdim da su to gnusne laži nemoćnika'', izjavio je Vlado Đajić, predsjednik Gradskog odbora SNSD-a.

Građani koji su dobili poziv na stranačku tribinu, iz straha da će biti kažnjeni ili ostati bez posla, nisu smjeli stati pred kameru. Rijetki su se odvažili, među kojima i IT stručnjak koji zamjera i što se aplikaciona forma E-čekaonica za naručivanje termina Doma zdravlja Banja Luka nalazi na siteu privatne tvrtke, na kojoj se unose povjerljivi, osobni podaci.

Politički analitičar Mladen Bubonjić ocjenjuje da je ovo samo početak prljave predizborne kampanje. Politički apetiti, kaže, rastu, a novca je sve manje.

''Ako je to istina, onda je to velika zlouporaba, a što se tiče tko je priopćio to je ništa drugo nego politička borba. Opće je poznata činjenica da da više nema predizborne kampanje. Mi živimo u permanentnom izbornom procesu doslovno. Više se ne biraju sredstva.''

Kopirati
Drag cursor here to close