Počelo suđenje

''Toni Bašić brani se tezom da je poziv na terorizam bio laprdanje nedoraslog derišta''

“Dokazivanje će ići u pravcu da je to ‘laprdanje nedoraslog derišta’ koje je prepametno za svoje godine”, rekao je odvjetnik Adamović, dodavši da “optuženi nije predvidio posljedice”.
Vijesti / Flash | 06. 10. 2021. u 16:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi Državnog tužiteljstva i Obrane, počelo je suđenje Toniju Bašiću, koji je optužen da je tijekom 2020. godine u više navrata javno poticao na terorističke aktivnosti, antisemitizam, razisam, nacionalizam, kao i prijetnje spram LGBT populacije.

U optužnici, koju je pročitao tužitelj Ćazim Hasanspahić, navodi se da je optuženi u razdoblju od 8. veljače do 17. ožujka 2020. godine u više navrata javno, i to putem sredstava javnog informiranja i koristeći se društvenom mrežom Telegram, poticao druge na izvršenje terorizma.

Kako je pročitano, Bašić je 8. veljače objavio formiranje kanala pod nazivom “Moon Krieg Division” te objavio seriju slika i tekstualnih dokumenata u kojima prijeti i u kojima se navode, između ostalog, poruke kao što su “ubij gasom svakog Jevreja”, “kreni putem genocida”, “pošalji bombu na ADL sjedište u New Yorku” i “ubij svog lokalnog libertarijanca”.

Optužnicom se Bašić tereti i da je upućivao prijetnje pripadnicima LGBT zajednice, kao i da je pozivao na izvršenje terorističkih napada na zgrade na teritoriji New Yorka u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Tužitelj Hasanspahić je tokom iznošenja uvodne riječi najavio saslušanje nekoliko svjedoka – inspektora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) koji su proveli istragu i pribavili podatke od operatera, saslušanje vještakinje Alme Bravo-Mehmedbašić, te niz dokaza materijalne prirode.

“Tužiteljstvo namjerava dokazati krivnju optuženog da je u vrijeme i na način iz optužnice počinio djelo koje mu se stavlja na teret”, kazao je Hasanspahić.

Osvrćući se na optužnicu, branitelj Vlado Adamović je istaknuo da je ona logički nepovezana i “kupus nepromišljenih izjava”.

“Dokazivanje će ići u pravcu da je to ‘laprdanje nedoraslog derišta’ koje je prepametno za svoje godine”, rekao je odvjetnik Adamović, dodavši da “optuženi nije predvidio posljedice”.

Tijekom svog obraćanja je istakao da su svi članovi mlađi od Bašića, kojem je u trenutku osnivanja grupe bilo 19 godina.

Obrana je navela i da Bašić zbog ovog postupka nije otišao na školovanje na “Oxford”.

Nastavak suđenja je zakazan za 20. list bopad, kada je planirano saslušanje dva svjedoka.

Kopirati
Drag cursor here to close