Sredstava za financiranje Općih izbora

Rasprava u Domu naroda, Čović i Izetbegović oštri riječima

U Sarajevu se održava hitna sjednica na zahtjev pet izaslanika iz Kluba bošnjačkog naroda za sa samo jednom točkom dnevnog reda -Osiguranje novčanih sredstava za financiranje Općih izbora koji će biti održani 2. listopada ove godine.
Vijesti / Flash | 23. 05. 2022. u 14:36 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na hitnoj sjednici razmatra zahtjev pet izaslanika iz Kluba bošnjačkog naroda za sazivanje hitne sjednice Doma sa samo jednom točkom dnevnog reda  - Osiguranje novčanih sredstava za financiranje Općih izbora koji će biti održani 2. listopada ove godine.

Iz Kluba bošnjačkog naroda navode da, prema odredbama Izbornog zakona BiH, sredstva za provođenje izbora institucije nadležne za osiguranje sredstava iz proračuna institucija BiH i međunarodnih obveza BiH moraju osigurati u roku od 15 dana od dana donošenja odluke Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH o raspisivanju izbora.

Izaslanik u Klubu bošnjačkog naroda Amir Fazlić je tijekom diskusije podsjetio na aktivnosti nadležnih institucija u prethodnom razdoblju, koje do sada nisu rezultirale osiguravanjem sredstava za održavanje Općih izbora.

''Naš prijedlog zaključka na sjednici Doma je sljedeći - nalaže se ministru financija i trezora u Vijeću ministara BiH da sačini prijedlog odluke o dodjeli sredstava Središnjem izbornom povjerenstvu BiH za provođenje izbora 2022. godine u iznosu od 12.528.000 KM, to je u skladu sa zahtjevom SIP-a, i Vijeću ministara BiH da navedenu odluku usvoji u roku od 48 sati, te da se navedena sredstva stave na raspolaganje SIP-u radi provođenja Općih izbora 2022. godine'', naveo je Fazlić.

Majkić bi voljela znati zašto je zakazana hitna sjednica

Izaslanica u Klubu srpskog naroda Dušanka Majkić je kazala da bi voljela znati zašto je zakazana hitna sjednica Doma naroda. Dodala je kako zna da je to pravo predsjedavajućeg, ali da nije mogla sebi da objasni gdje je osnova za njeno održavanje.

Po njenim riječima, ključno pitanje je može li Dom naroda naložiti Vijeću ministara BiH da u roku od 24 sata od usvajanja zaključka donese odluku o odobravanju i raspodjeli sredstava u iznosu od 12,5 milijuna KM na ime rashoda CIK-a BiH.

''Podsjetit ću vas na stav Predstavničkog doma, odnosno predsjedavajućeg tog doma Nebojše Radmanovića, koji je istog dana kada i ovaj dom primio isti zahtjev i konstatirao da proračun za 2022. godinu nije usvojen, da on treba da regulira i sredstva za SIP i sredstva za održavanje izbora i da ne postoji čak ni u nacrtu. U skladu s tim, ocijenio je da je zahtjev Kluba SDA u Zastupničkom domu potpuno nepotreban i da nema smisla držati hitnu sjednicu'' kazala je Majkić.

Govoreći o CIK-u BiH, navela je da za SNSD ta institucija nema potreban legitimitet i nije izabrana u skladu sa zakonom.

''Dva od tri naroda u BiH ne vjeruju u objektivnost CIK-a BiH'', navela je ona.

Majkić je kazala da „ ma što odlučili, evidentno je da je jedini zakonit put onaj koji kaže da se sve institucije planiraju u budžetu institucija BiH i da je to jedini zakonit put“.

Teška diverzija prema svim ljudima u BiH

Izaslanik u Klubu bošnjačkog naroda Denis Bećirović je kazao da BiH ima problem, jer nema usvojenog proračuna.

''Imamo slučaj da prvi put za 2021. godinu nikako proračun nismo imali. Evo nemamo proračun ni za 2022. godinu. Mislim da je to teška diverzija prema svim ljudima u BiH'', naveo je Bećirović.

Također je kazao da „ovdje postoji jedna ozbiljna prijetnja, a to je prijetnja suspenzijom elementarnih ljudskih prava građana BiH“.

''Imamo prijetnju oduzimanja biračkog prava ljudima u BiH i to je ogromna opasnost po demokratski sustavi pravnu državu'', smatra Bećirović.

Postavio je pitanje tko je odgovoran zašto BiH nije imala budžet u 2021. i zašto ga nema u 2022. godini, te dodao da je to temeljno pitanje koje treba razriješiti.

Podsjetio je da je SDP BiH prošle godine predložio u Zastupničkom domu zakon o izmjenama i dopunama Zakona o financiranju institucija BiH.

Napomenuo je da je to usvojeno u Zastupničkom domu da „za vrijeme privremenog financiranja dozvoljeno je financirati održavanje općih i lokalnih izbora u BiH, u skladu s Izbornim zakonom BiH“.

Napomenuo je da to od polovne prošle godine stoji, dodajući da danas ne bi imali problem da je to usvojio i Dom naroda.

''Danas moramo ljudima reći tko snosi političku odgovornost, ali ima i druga dimenzija. Druga dimenzija je kaznena odgovornost'', naveo je Bećirović.

Iztebegović: Bošnjaci krivi

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Bakir Izetbegović je kazao da Daytonski mirovni sporazum kaže da je obveza Parlamentarne skupštine BiH da svake godine usvojimo proračun, koji je baza za financiranje izbora.

Po njegovim riječima, Protokol 1 Europske konvencije o osnovnim ljudskim pravima i slobodama kaže da je svaka zemlja potpisnica tog protokola dužna svakih četiri do pet godina organizirati izbore.

Podsjetio je da Zakon o financiranju institucija BiH kaže da je Vijeće ministara BiH nacrt proračuna dužno dostaviti do 15. listopada, Predsjedništvo BiH prijedlog proračuna do 1. studenog, a PSBiH zakon o proračunu do 31. prosinca tekuće godine.

''Ovome prethodi usvajanje fiskalnog okvira koji je, nažalost, usvojen tek 30. ožujka 2022. godine. Čuli smo ministra Bevandu kako kaže da mu je sada potreban određeno razdoblje , koje traje skoro dva mjeseca, da se proračunom s obzirom na taj fiskalni okvir i koncipira. Međutim, Bevanda je i član Fiskalnog vijeća, on dobro zna što su realni okviri i što je bilo realno očekivati da se usvoji u fiskalnom okviru. On je mogao već unaprijed, prošle godine, imati sasvim solidan nacrt proračuna, koji se zatim u roku od sedam dana dovrši i predloži'', naveo je Izetbegović.

Dodao je da Kazneni zakon BiH, u svom članu 150, kaže da je uskraćivanje biračkog prava na bilo koji način kažnjivo, da je to kazneno djelo i da kazna može biti izrečena do tri godine zatvora.

''Imamo i prepisku ministra Bevande sa SIP-om, njegov dopis od 14. siječnja u kome se on poziva na član 11 stav 5 Zakona o financiranju institucija BiH. Kao rješenje to predlaže, a zatim se predomišlja'', naveo je Izetbegović.

Dodao je da se „kaže da su Bošnjaci krivi zato što se radi protiv zakona, protiv Konvencije, protiv Ustava, zato što se pravi jedna kriza u ovoj zemlji koja će nas koštati odlaska stotina tisuća mladih ljudi“.

Po njegovim riječima, „sve što se radi u ovoj zemlji već četvrtu godinu je kreirano u koordinaciji, kuhinjama dviju stranaka“.

''Dakle, vi ste izvršioci toga ovdje i bit ćete sukrivci za odlazak tih mladih ljudi. Nisu Bošnjaci krivi zato što inzistiraju na Ustavu, zakonu i svemu ostalom. Mi smo krivi što nismo prihvatili Izborni zakon koji je predložio HDZ, a htio ga podržati SNSD. Dakle, trebali smo prihvatiti izborno zakon koji je protuustavan, koji ignorira sve presude Europskog  suda za ljudska prava, koji ignorira sve što je tražio OSCE, ODIHR, Venecijanska komisija. To je bilo, po vama, rješenje. Imalo smo to prije 15-20 dana ovdje u ovoj sali. Zbog toga smo mi kažnjeni. Mi smo krivi što nismo prihvatili takav ultimatum i što vi ovo radite ovoj zemlji i njenim narodima i građanima'', naveo je Izetbegović.

Pozivam vas, dao je on, „da se uozbiljite, da prestanete ovo raditi sebi i drugima“.

''Radite po Ustavu, po zakonu, omogućite ljudima ono što je njihovo pravo. Dopustite im da izaberu koga god hoće'', zaključio je Izetbegović.

Čović: Razumijem da je kampanja počela

Nakon njegove diskusije za riječ se javio predsjedavajući Doma naroda Dragan Čović koji je kazao da Izetbegović „umjesto da nam da neki kvalitetan doprinos, on izlazi s pamfletima o krivcima za nešto“.

''Razumijem da je kampanja počela. Ja to uvažavam. Ali ne možete kršiti Poslovnik zbog toga i govoriti oko pristupa kako dvoje, što god vi podrazumijevali pod to dvoje, zadnje četiri godine prave opstrukcije u BiH. Ako neko pravi opstrukcije u BiH u zadnje četiri  godinu, to je vaša stranka kolega Izetbegoviću. Na bezbroj primjera rada županijske ili kantonalne vlasti, entitetske vlasti pa do razine BiH'', kazao je Čović.

Stoga ću vas, dodao je on, zamoliti  „da danas pokušamo, ako želimo stvarno nešto riješiti, poslovnički djelovati, a ne koristiti govornicu za provođenje kampanje koja je već počela“.

Izaslanička diskusija o osiguranju sredstava za provođenje izbora još traje.

Kopirati
Drag cursor here to close