Potpora Hrvatske

Plenković: Ako nekome u BiH treba pojasniti gradnju Pelješkog mosta, osobno ću to učiniti

Vijesti / Flash | 05. 09. 2017. u 19:00 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski premijer Andrej Plenković prilikom posjete BiH izjavio je kako će Hrvatska graditi Pelješki most na svom teritoriju odbacujući tako mogućnost odgode toga projekta na čemu inzistiraju bošnjački politički čelnici povezujući to pitanje s razgraničenjem dviju država na moru i slobodnog izlaska na otvoreno more. 


Kada je riječ o izgradnji Pelješkog mosta, Plenković je kazao kako smatra da je pitanje mosta i dijalog koje su vodile i prethodne vlade u tehničkom smislu bio vrlo jasan.

Ocijenio je kako je Hrvatska kada je radila projektnu dokumentaciju izašla u susret u onim gabaritima koje je zahtijevala u tom trenutku bh. strana te da će most fizički, biti na teritoriju Hrvatske.

"Ono što je važno jeste da će prolaz svih brodova ispod mosta do Neuma biti omogućen bez ikakvih poteškoća. Prema tome ponavljam još jednom, ukoliko bilo kojem, više političkom akteru nego institucijama BiH, treba nešto dodatno pojasniti i obrazložiti, sve službe moje vlade i ja osobno, spremni smo to učiniti", ustvrdio je Plenković.

Podsjetio je i na zajedničku sjednicu Vijeća ministara i Vlade RH koju su temu Pelješkoga mosta, kako je kazao, raspravili i tada, kao i niz drugih infrastrukturalnih pitanja od mosta na Svilaju i Gradiške do druge prometne infrastrukture koja treba povezati dvije zemlje.

Upitan da prokomentira izmjene Izborenog zakona BiH, kazao je kako očekuje politički dogovor svih aktera i donošenje odgovarajućih propisa koji se odnose na izborni zakon, koji bi izborni proces trebao učiniti učinkovitijim i pravednijim.

"To je ono što je najvažnije i što Hrvati u BiH kao konstitutivan narod žele. Čini nam se i dijelimo njihov stav da je bilo određenih nepravednosti u dosadašnjem sustavu. Ono što želimo jeste rješenje s kojom će biti zadovoljna sva tri konstitutivna naroda i svi ključni politički akteri. Na tom tragu ćemo pomoći te procese, ali ponavljam to je prije svega na institucijama i političkim strankama BiH", kazao je hrvatski premijer.

Što se tiče financijske potpore projektima u BiH, Hrvatska je u proteklom razdoblju u tu svrhu izdvojila 3,2 milijuna kuna, a Plenković je najavio kako će se ta potpora i nastaviti.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović zahvalio je hrvatskom premijeru na posjeti BiH, kazavši kako je on mnogo pomogao BiH da otvori svoj europski i euroatlantski put i da BiH vodi ovako snažnu europsku politiku.

"Ovo je jedno ohrabrenje za sve nas. Nadam se da mi danas, uz pomoć Republike Hrvatske možemo osigurati život po mjeri čovjeka, da se ovdje ostane, živi i radi. Bez Hrvatske teško da bi bilo koji projekt poput Pučke kuhinje bio završen. Nadam se da će se to znati prepoznati od svih u BiH, a ne samo od hrvatskog naroda", naglasio je Čović.

Nakon otvaranja kuhinje, delegacija je prošetala, od Dompesa do Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosača, gdje će nazočiti na svečanoj akademiji u u povodu obilježavanja stote obljetnice spašavanja hercegovačke djece od gladi i smrti.

Otvaranje pučke akademije i svečana akademija održat će se na stotu obljetnicu velikog pothvata fra Didaka Buntića koji je iz Hercegovine od 1917. do 1919. na sjever Hrvatske prebacio oko 17 tisuća mališana spasivši ih od gladi i smrti u okviru humanitarne akcije koja je uz hercegovačku obuhvatila i djecu iz Istre, s Kvarnera, iz Dalmacije i Slovenskog primorja.

Kopirati
Drag cursor here to close