Hrvatski državljanin

Pedofil bjegunac iz BiH pronađen u Zagrebu - Ne može biti uhićen

Prema odredbama Ustava Hrvatske hrvatski državljanin ne može biti izručen drugoj državi, osim kad se mora izvršiti odluka o izručenju ili predaji, donesena u skladu s međunarodnim ugovorom ili pravnom tekovinom EU.
Vijesti / Flash | 22. 11. 2023. u 07:35 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zagrebačka policija priopćila je da nakon lociranja bjegunca Ivice Miškovića iz Osnovnog suda u Banjaluci po izricanju zatvorske kazne za teško zlostavljanje djevojčice, nije bilo osnova za njegovo dalje zadržavanje, odnosno uhićenje s obzirom da je i hrvatski državljanin - javila je agencija Srna.

Nisu ispunjeni uvjeti

Iz zagrebačke policije su istaknuli da prema odredbama Ustava Hrvatske hrvatski državljanin ne može biti izručen drugoj državi, osim kad se mora izvršiti odluka o izručenju ili predaji, donesena u skladu s međunarodnim ugovorom ili pravnom tekovinom EU.

"S obzirom na to da navedeni uvjet u odnosu na navedenu osobu nije bio ispunjen, Interpol Zagreb uputio je Interpolu Sarajevo obavještenje o protokolu koji je potrebno ispuniti putem nadležnih pravosudnih tijela", naveli su iz zagrebačke policije.

Kako je prenio hrvatski N1, I.M. ne može biti izručen dok se nalazi u Hrvatskoj jer BiH, budući da nije članica EU, ne primjenjuje Europski nalog za uhićenjem, a kada bi pokušao pobjeći iz Zagreba, odmah bi mu prijetilo uhićenje.

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske u saradnji sa hrvatskim kolegama lociralo je u Hrvatskoj Ivicu Miškovića iz Kaknja, koji je pobjegao iz Osnovnog suda u Banjaluci 7. studenog, nakon što mu je izrečena četvorogodišnja kazna zatvora za teško zlostavljanje djevojčice.

Pobjegao kroz prozor, raspisana potjernica

Iz resornog ministarstva su istaknui da su o lociranju Miškovića obaviještene nadležne institucije u Republici Srpskoj, koje će dalje preduzimati mjere u skladu s međunarodnim sporazumima, jer je riječ o osobi koja je hrvatski državljanin.

Iz MUP-a su podsjetili da su aktivno radili na lociranju Miškovića od samog njegovog bjekstva.

Nakon izricanja presude za krivično djelo obljuba Mišković je pobjegao u utorak 7. studenog iz zgrade Osnovnog suda Banjaluka.

On je sproveden u sobu za zadržavanje i dok je čekao otpravak rješenja o presudi nasilno je otvorio prozor i pobjegao.

Osnovni sud u Banjaluci raspisao je i potjernicu za njim.

Iz banjalučkog Osnovnog suda priopćeno je ranije da je javno objavljena presuda optuženom I.M. za četiri krivična djela obljuba sa djetetom mlađim od 15 godina i za svako pojedinačno utvrđena kazna zatvora po 14 mjeseci, te je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od četiri godine.

Kopirati
Drag cursor here to close