SIP

Pandemija otkazala pilot-projekt održavanja elektronskih izbora u BiH

U Delegaciji EU u BiH su potvrdili da je projekt otkazan zbog pandemije.
Vijesti / Flash | 07. 12. 2020. u 09:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pilot-projekt održavanja elektronskih izbora u BiH, koji je trebao biti sproveden ove godine radi unapređenja izbornog procesa, otkazan je zbog pandemije virusa korona, potvrđeno je "Nezavisnim" u Središnjem izbornom povjerenstvu (SIP).

Naime, oni kažu da je ovaj tjedan zaključen projekt s EU o poboljšanju izbornog procesa u BiH, koji je sprovodila španjolska kompanija "Minsait", koji je rezultirao dokumentom u kojem su sadržane preporuke koje mjere bi se mogle donijeti kako bi se unaprijedio proces. U sklopu tog projekta bilo je predviđeno održavanje pilot-projekta elektronskog glasanja. Program je zaključen, a pilot-projekt nije održan zbog nemogućnosti organiziranja procesa na način da se izbjegnu rizici uslijed korone. Ukupna vrijednost projekta je 300.000 eura, a zaključen je krajem prošlog mjeseca.

U SIP-u, kako su rekli "Nezavisnim" na sjednici koja je održana u srijedu, zasad nemaju informaciju da li će i kada biti moguće kroz neki drugi projekt obaviti tehničku demonstraciju elektronskog glasovanja, a samim tim niko zasad ne može reći da li će biti mogućnosti da se na narednim općim izborima uvede mogućnost elektronskog glasanja.

U Delegaciji EU u BiH su potvrdili da je projekt otkazan zbog pandemije.

"Projekt je imao u planu pilot-vježbu koja je uključivala korištenje izborne tehnologije, međutim Centralna izborna komisija morala ju je otkazati uslijed okolnosti vezanih za kovid-19. EU je spremna da nastavi podršku SIP BiH u radu na rješavanju nedostataka u izbornom procesu i jačanju usklađenosti BiH s međunarodnim standardima u ovoj oblasti, uključujući i oblast izborne tehnologije", kažu u ovoj delegaciji za "Nezavisne".

Oni podsjećaju da EU financira projekt podrške SIP BiH u pripremi petogodišnje strategije i odgovarajućeg akcijskog plana s ciljem poboljšanja integriteta, transparentnosti i efikasnosti izbornog procesa u BiH.

"Projekt provodi ugovarač s iskustvom u pružanju tehnoloških rješenja i profesionalnih usluga pri vođenju izbornog procesa u 40 zemalja. Projekt se fokusira na organizacione, tehničke, operativne i aspekte javnih komunikacija provedbe izbora", kažu oni i podsjećaju da je prvi od 14 ključnih prioriteta definiranih u Mišljenju Europske komisije prošle godine o kandidaturi BiH za članstvo u EU integritet izbornog procesa, u skladu s europskim standardima i primjenom relevantnih preporuka OEBS-a i Venecijanske komisije.

U SIP-u kažu da će, bez obzira na to što ovaj pilot-program nije realiziran, nastaviti pružati preporuke Parlamentarnoj skupštini BiH kako se može unaprijediti integritet izbornog procesa, a da je onda na poslanicima da se opredijele da li ih žele primijeniti ili ne.

Irena Hadžiabdić, članica SIP-a, na sjednici u srijedu rekla je da su od juna bezuspješno pokušavali pronaći termin za simuliranje elektronskog glasovanja.

"Hoćemo li imati šanse s nekim novim projektom da to realiziramo - rano je da govorimo", rekla je ona na sjednici.

Željko Bakalar, predsjednik SIP-a, je na sjednici rekao da su dobili podršku od Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira da nastave s poboljšanjima izbornog procesa, te da će za taj proces imati punu podršku međunarodne zajednice.

"Opća je ocjena da je SIP uradio ogroman posao i imamo pohvale za sve što je urađeno pod ogromnim političkim pritiscima i pandemijom. Imamo snažnu podršku međunarodne zajednice da nastavimo, a PIC je zainteresiran za nove tehnologije", rekao je Bakalar.

Kopirati
Drag cursor here to close